Algemene informatie over de meloen

De meloen is familie van de komkommer en de pompoen en dus eigenlijk een (vrucht)groente. De meeste meloenen die we in Nederland eten, komen uit tropische en subtropische landen, zoals Israël. Er zijn vele soorten meloenen, maar de bekendste meloenen zijn de watermeloen, Galia meloen, Cantaloupe, en de honing- en suikermeloen. Meloenen zijn sappig en zoet van smaak en behoren naast de aardbei tot het populairste zomerfruit. Meloenen zijn harstikke gezond. Het bestaat voor 85% tot aan 95% uit water. In veel meloenen zitten veel mineralen. Denk aan calcium dat verlaagd je bloeddruk, maar ook fosfor, magnesium, koper en zink. Er zitten ook vaak vitamines en antioxidanten in. Denk aan de vitamine A, B1,B2, B6. B11. B12, C en D. De antioxidant superoxide dismutase zorgt voor de afname van stress en uitputting. Lycopeen is ook een antioxidant en beschermt tegen hart-en vaatziekten en kanker.

Geschiedenis van de meloen
De geschiedenis van de meloen in het algemeen en haar ontwikkeling als een populair onderdeel van de keuken is niet bijzonder duidelijk. Meloen zaden zien er bijna hetzelfde uit als komkommer zaden, dus het is moeilijk om te bepalen uit archeologische vondsten hoelang meloenen zijn geteeld. in de loop van de 16e eeuw in Engeland, stond de meloen bekend als keukengewas en werden gezien als fruit voor de rijken. Mensen denken dat Spaanse ontdekkingsreizigers als Columbus meloenen mee hebben genomen om West-Indië en de nieuwe wereld te voorzien. In de 18e eeuw genoten Amerikaanse kolonisten van meloenen. Vaak werden meloenen geteeld voor de winst.

Geschiedenis van de gele honing meloen
De gele meloen is al duizenden jaren bekend in Iran en India en Egypte. De Grieken en Romeinen kenden de meloen al. In de 15e eeuw bracht Karel VIII de meloen mee uit Italië. Hendrik IV was dol op meloenen. Onder Lodewijk XIV kweekte la Quintinie, de landbouwkundige van dienst, meloenen in de koninklijke groentetuin en bracht hij tal van verbeteringen aan. Honeydew is een Amerikaanse naam voor de Franse variëteit “White Antibes”, die jarenlang in Zuid-Frankrijk en Algerije werd geteeld voor de export.

Over de gele honing meloen
Deze meloen staat ook bekend als honingmeloen en behoort tot de wintermeloenen. Zij rijpen laat en daarom zijn ze er vooral in de winter. De schil is geel tot lichtgeel en het vruchtvlees heel lichtgroen. Het heeft een zoete, verfrissende en lichte smaak. Het heeft de vorm van een rugbybal, normaal gesproken is de vorm van een meloen rond.

  • Je kan ze het beste bewaren op 10°
  • Om de optimale smaak te benutten kan je het beste serveren op kamertemperatuur
  • Het moet zwaar en stevig zijn, dan weet je dat die rijp is
  • Maakt je vitaal
  • Zoet en sappig
  • Verhoogt de weerstand
  • Recuperatie van de spieren
  • Werkt verfrissend

De honingmeloen bevat 2 keer zoveel kalium als een gemiddeld fruit. Je wordt er energiek van, daarnaast behoud je toch je rust. Door het eten van de meloen herstellen de spieren zich sneller. Het is een ideale snack na het sporten.

Bereidingswijzen

Net zoals elk andere meloen kan de gele honingmeloen gegeten worden op verschillende bereidingswijzen:

  • Lekker als tussendoortje op eten
  • Voor de fruitsalade
  • Pureren en maak er koude ‘soep’ van
  • Meloen en ham
  • Smoothie of een sapje maken