Ananas

Wat is een ananas?
De ananas is rijk aan vitamines en mineralen en hierdoor ook een lekker maar gezond tussendoortje. De kleur van de schil is geelgroen tot bruinachtig, het vruchtvlees is lichtgeel tot geel van kleur en de smaak is zoet tot zoetzuur. De vrucht is meestal niet goedkoop omdat het vaak van ver moet komen, maar daar krijg je dan wel een lekkere tropische vrucht voor terug.

Geschiedenis
De vrucht komt oorspronkelijk uit Brazilië, Bolivia en Paraquay. Door zijn lekkere smaak werd de vrucht steeds populairder. Tussen 1450 en 1500 heeft Columbus de vrucht ontdekt. Hij vond het zo lekker dat die de vruchten meenam naar huis. Later zorgde hij ervoor dat het ook gekweekt werd in zuid- en Midden-Amerika en in het Caraïbisch gebied. Later gingen de Spanjaarden de vrucht telen in de Filipijnen, Hawaï en Guam. In Europa werd de vrucht pas in 1720 voor het eerst met succes gekweekt in broeikassen. Tegenwoorden wordt de ananas het meest geteeld in Zuidoost-Azië, Thailand en de Filipijnen.

Wist je dat?

De ananas rijp is als je een blad gemakkelijk uit de kroon kunt lostrekken.

Traktatie van ananas

Meestal als we iets trakteren doen we dit met chips of snoep, maar van een ananas kan je ook een lekkere, gezonde Hello Kitty ananas maken.

Benodigdheden:

  • Aardbeien
  • Ananas
  • Blauwe bessen
  • Komkommer

Bereidingswijze:

  1. Om te beginnen snij je de ananas in ronde plakken.
  2. Daarna maak je van de aardbei een strikje en neusjes zoals je ziet op de foto.
  3. Als 3e stap gebruik je de blauwe bessen als ogen.
  4. Van de komkommer gebruik je alleen de donkergroene schil. Daarvan maak je kleine neushaartjes. Leg ze ook op de juiste plek en je traktatie is klaar!

Hoe kan je ananas het beste bewaren?
Op school kan je de ananas het beste bewaren op kamertemperatuur. Het lekkerst is hij als de groene blaadjes makkelijk loslaten en het kontje ligt in te drukken is. Je kan met de rijpheid spelen;

Rijper en geler? Maak hem warm (kamertemperatuur)

Rijpheid gelijk houden? Bewaar hem op 12 tot 14 graden

Rijpingsproces remmen? Bewaar hem koel (koelkast/kelder)

Gratis groente voor scholen

Wat doet ananas met je gezondheid?

Werkt bloeddrukverlagend. Ananas bevat het belangrijke mineraal kalium en dit kan een bloeddrukverlagende werking hebben.

Voedingswaarden – Gegevens per 100 g

Energie (kcal)60
Water84,3 g
Eiwit0,4 g
Koolhydraten13 g
Suikers13 g
Vet0 g
Verzadigd vet0 g
Natrium2 mg
Kalium135 mg
Calcium5 mg
IJzer0,2 mg
Magnesium5,0 mg
Vitamine A0,0 mg
Vitamine B10.02 mg
Vitamine B20,01 mg
Vitamine B60,05 mg
Vitamine B113 µg
Vitamine B120,0 µg
Vitamine C10 mg