Avocado

Wat is een avocado?
De avocado (Persea americana) is een boom uit Centraal-Amerika. Hij is bekend om zijn gelijknamige voor consumptie geschikte vrucht die ook wel advocaatpeer of, als hij eetrijp is, soms solange genoemd wordt. De naam avocado komt van het Nahuatl-woord ahuacatl, dat overigens ook ’teelbal’ betekent.

De vrucht van de avocado is peervormig tot rond, 7 tot soms 20 cm lang en kan tot 2,3 kg wegen. De kleur varieert van groen tot donkerbruin en paars-achtig. De schil van de vrucht is min of meer oneffen of bobbelig. Het zachte, romige, vruchtvlees is groen of geel van kleur en smaakt nootachtig; rijp is het vruchtvlees vrijwel zacht als boter.

De avocadovrucht speelt een belangrijke rol in bepaalde Centraal-Amerikaanse keukens, in Mexico wordt de vrucht bijvoorbeeld gebruikt als basis voor guacamole (avocadomoes) door het vruchtvlees fijn te maken.

Geschiedenis
De Spaanse ontdekkingsreizigers die de kusten van Amerika onderzochten negeerden de avocado. De vrucht zag er weinig aantrekkelijk uit. De avocado kwam voor in heel Centraal-Amerika.

In Latijns Amerika werd de vrucht ‘ahuacatl’ genoemd, testikel. De vorm van de vrucht lijkt op… De Azteken zagen het vooral als een afrodisiacum.

De Spanjaarden brachten de avocado naar West-Europa. Onder scheepslui kreeg het de naam ‘scheepsboter’, omdat de textuur van de vrucht enige gelijkenis vertoonde met echte boter. Ze gebruikten het ook op de scheepsbeschuit.

De vrucht werd populairder. De Spanjaarden veranderden de voor hun niet uit te spreken naam in, aguacate. Een naam die later veranderde in avocado.

Hoe pel je een avocado
Qua gemak is de avocado even wennen. Het lijkt lastig om hem te pellen, maar als je uiteindelijk de juiste manier hebt gevonden valt dit erg mee. Wat je waarschijnlijk niet wist is dat hoe je de schil eraf haalt een groot verschil maakt met welke voedingswaarden je uit de avocado haalt.

Je kunt de avocado het beste pellen met je handen. Net als een banaan.

 1. Snij de avocado over de lengte door, rondom de pit.
 2. Houd beide halfjes vast en draai ze rond in tegengestelde richting.
 3. Verwijder de pit.
 4. Snij beide helften doormidden.
 5. Gebruik je duim of wijsvinger om de schil eraf te pellen.

Hoe snij je een avocado?

Hoe eet je een avocado?
Avocadovruchten worden voornamelijk rauw gegeten. Het verkleuren van het vruchtvlees bij blootstelling aan de lucht (enzymatische bruinkleuring) wordt tegengegaan met bijvoorbeeld citroensap. Het beste is om hem direct te eten nadat je hem hebt schoon gemaakt.

Traktatie van avocado

Meestal als we iets trakteren doen we dit met chips of snoep, maar van een avocado kan je ook een lekkere, gezonde rups maken.

Benodigdheden:

 • 50 g sushirijst
 • 1 el sushiazijn
 • 1 komkommer
 • 1 vel norivel
 • 100 g gerookte sandwich zalmplakken
 • 1 avocado
 • 4 cherrytomaten
 • 4 AH Excellent rozijnen

Bereidingswijze:

 1. Kook de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Doe in een schaal en roer de azijn erdoor. Laat afkoelen tot kamertemperatuur Snijd de uiteinden van de komkommers. Halveer de komkommer in de lengte. Verwijder met een theelepel de zaadlijsten. Snijd het norivel in dunne repen en maak een beetje nat. Bedek de holten van de komkommers met de norireepjes.
 2. Vul de holten met de sushirijst. Druk goed aan en leg de komkommer met de platte kant naar beneden zodat je twee rupsenlijven krijgt. Halveer de zalmplakken in de lengte. Halveer de avocado. Verwijder de pit en schil en snijd het vruchtvlees in de breedte in dunne plakjes. Bedek de komkommer met de zalm. Verdeel de avocado erover en druk goed aan. Steek in elke tomaat 1 prikker. Prik een rozijn aan de bovenkant van de tomaat als oogpupil. Prik de tomaten als oogjes aan de rupslijven. Snijd na het serveren de komkommer in hapjes van 2 cm breed.

Hoe kan je avocado het beste bewaren?
Op school kan je de avocado het beste bewaren op kamertempratuur of op een koele plek (12 tot .  graden) Het lekkerst is hij een beetje “gevoel” heeft (zachtjes in te drukken is). Je kan met de rijpheid spelen;

Rijper? Maak hem warm (kamertempratuur) en als je echt snel wilt rijpen stop hem in een dichte plastic zak met een banaan)

Rijpheid gelijk houden? Bewaar hem op 12 tot 15 graden

Rijpingsproces remmen? Bewaar hem koel (koelkast/kelder)

Een halve avocado bewaren?

 • pit laten zitten
 • besprenkelen met een beetje citroensap
 • snipper een beetje ui
 • stop de avocado in een bewaarbakje en zet deze in de koelkast

Wat doet avocado met je gezondheid?

Voedingswaarden – Gegevens per 100 g

Energie160 kcal
Vet15 g
Waarvan verzadigd2,1 g
Waavan meervoudig onverzadigd1,8 g
Waarvan enkelvoudig onverzadigd10 g
Cholesterol0 mg
Natrium7 mg
Kalium485 mg
Koolhydraten9 g
Waarvan voedingsvezels7 g
Waarvan suikers0,7 g
Eiwitten2 g
Vitamine A146 IU
Vitamine C10 mg
Calcium12 mg
IJzer0,6 mg
Vitamine Do IU
Vitamine B60,3 mg
Vitamine B120 µg
Magnesium29 mg