Banaan

Wat is een banaan?
Een banaan is een langwerpige, licht gebogen vrucht. Er zitten veel suikers die je lichaam snel kan opnemen. Dus als je een banaan eet, krijgt je lichaam snel energie. Omdat die zo lekker zoet is en je er veel energie van krijgt is het een populair tussendoortje.

Elk jaar groeien er 67 miljoen ton bananen in tropische landen zoals; Ecuador, Costa Rica, Panama, Honduras, Colombia, Guatemala en de Filipijnen. De meeste van die landen liggen in Zuid-Amerika. Daar groeit de bananenplant er goed.

Een bananenplant heeft geen stam maar bestaat eigenlijk helemaal uit bladeren. Daar groeit een bloemknop aan. Deze knop bestaat uit wel 100 bloemen en elke bloem wordt een banaan.

Geschiedenis
De afkomst van de banaan zou in Nieuw-Guinea liggen. Dat is een eiland in de Grote Oceaan, niet ver van Australië. Van daaruit zou ze zich verder verspreid hebben over Azië en Afrika. Al eeuwen geleden groeiden de bananenplant in de zuidelijke landen.

In de 15de eeuw hebben Portugese schepen de bananen vervoerd naar Europa.
De herkomst van de banaan is niet het verhaal van een lekkere vrucht.
De eerste bananensoorten waren immers niet te eten! Het waren ruwe vruchten vol pitten. Maar waarschijnlijk gebruikten de eerste boeren de bladeren en stengels van de plant. Bijvoorbeeld als bouwmateriaal.

Het is pas door kweken en selecteren van soorten dat de banaan ook een lekkere vrucht werd. Maar het was nog een lange weg tot de ‘perfecte’ banaan zoals we die nu kennen. Pas in de 20e eeuw werd de techniek in de rijpingskamer zo doorontwikkeld dat het de banaan produceert zoals we die nu kennen.

SPECIAL – Van Zuid-Amerika naar Nederland

De reis per boot duurt ongeveer twee weken. De bananen zijn dus niet rijp als ze geplukt worden, dan zouden ze bruin en rot zijn als ze hier aankomen.

De bananen worden groen geplukt en in koude containers vervoerd zodat ze niet verder rijpen. Ze worden dus als het ware in slaap gebracht. Bananen komen dus hard en groen Europa binnen.

Maar wij willen natuurlijk geen groene harde bananen maar we willen mooie gele lekkere bananen. En daarom hebben we iets bedacht om die bananen wakker te schudden. In de rijpkamers blazen we met grote kracht warme lucht langs de bananen en daarboven zit een groot aantal ventilatoren en die blazen de warme lucht door de dozen.

Er wordt ook iets aan de lucht toegevoegd, namelijk, ethyleen. De rijpkamers worden dus vol geblazen met ethyleen en ethyleen is een natuurlijk gas dat normaal gesproken in het rijpingsproces in de vrucht zelf wordt aangemaakt. Het zorgt ervoor dat de zuurachtige deeltjes worden afgebroken en dat het zetmeel wordt omgezet in suiker. Hier gebruiken ze het dus vooral om het rijpingsproces op te starten en om het controleerbaar te houden zodat de banaan met precies de goede kleur en smaak in uit de kamer komt.

Het grappige aan etheen is dat ander fruit erdoor kan worden aangestoken. Dus als je thuis een onrijpe banaan hebt of een onrijpe mango, dan stop je hem met een rijpe banaan in een afgesloten plastic zak. Een paar dagen later heb je lekker rijp fruit.

Wist je dat?

Nederlanders eten gemiddeld 50 bananen per jaar. En dat terwijl er in ons land geen bananenboom te vinden is.

Traktatie van banaan

Meestal als we iets trakteren doen we dit met chips of snoep, maar van een banaan kan je ook een lekkere, gezonde dolfijn maken.

Benodigdheden per traktatie:

  • 1 banaan
  • 1 druif
  • Markeerstift (zwart)
  • Mesje

Bereidingswijze:

  1. Halveer de bananen
  2. Maak een inkeping in het steeltje van de banaan
  3. Teken met de stift aan weerszijden van de banaan een oogje
  4. Klem tussen elk steeltje een druif. Je dolfijn is klaar!

Serveertip:
Zet de bananen op een bord. Nog leuker als je een blauw bordje of blauwe ondergrond hebt. De dolfijnen steken hun kopjes dan écht boven het water uit!

Hoe kan je bananen het beste bewaren?
Op school kan je de banaan het beste bewaren op kamertempratuur. Je kan met de rijpheid spelen;

Rijper en geler? Maak hem warm (kamertempratuur)

Rijpheid gelijk houden? Bewaar hem op 12 tot 14 graden

Rijpingsproces remmen? Bewaar hem koel (koelkast/kelder)

Gratis groente voor scholen

SPECIAL – Hoe rijpen bananen?

Wat doet banaan met je gezondheid?

Bananen bevatten veel kalium, een mineraal dat een belangrijke rol speelt bij het doorgeven van prikkels in het zenuwstelsel. Ook zorgt kalium voor verlaging van de bloeddruk.

Voedingswaarden – Gegevens per 100 g

Energie (kcal)86
Water76,8 g
Eiwit1,2 g
Koolhydraten18,8 g
Suikers18,2 g
Vet0,2 g
Verzadigd vet0 g
Voedingsvezels2,0 g
Natrium1 mg
Kalium400 mg
Calcium8,7 mg
IJzer0,6 mg
Magnesium30,0 mg
Vitamine A0,01 mg
Vitamine B10,04 mg
Vitamine B20,06 mg
Vitamine B60,37 mg
Vitamine B1115 µg
Vitamine B120,0 µg
Vitamine C12 mg