Blauwe bessen

Wat zijn blauwe bessen?
Blauwe bessen zijn zoet, voedzaam en heel populair. Ze bevatten weinig calorieën, zijn heel goed voor je en worden daarom vaak als ‘superfood’ aangeduid. Ze zijn zo lekker en makkelijk dat ze voor veel mensen favoriet zijn als het om fruit gaat.

Het perfecte stukje fruit voor kinderen om te proeven; het ziet eruit als een snoepje en smaakt ook zo!

Proef deze week de peer en de blauwe bes tegelijk!
Wil je iets leuks maken met de kinderen om de peer en de blauwe bes tegelijk te proeven? Maak dan eenvoudig een Smootie van blauwe bes en peer:

  • 2 peren
  • 1 bakje blauwe bessen
  • 250 ml melk
  • 150 ml vanille yoghurt

Wat is het verschil tussen blauwe bessen en bosbessen?
Vaak worden blauwe bessen verward met bosbessen maar er is wel degelijk een verschil.  De blauwe bes is een gecultiveerde soort. Zo zijn deze blauwe bessen groter en groeien ze in trossen terwijl de bosbessen klein zijn en zich individueel aan de struik bevinden. Nog een kenmerkend verschil is het vruchtvlees. De bosbes bevat rood en de blauwe bes wit vruchtvlees.

Een bosbes is namelijk geen blauwe bes. In de volksmond worden ze vrijelijk door elkaar gebruikt, maar geheel ten onrechte; de blauwe bes is buitengewoon uitheems, komt namelijk helemaal uit Amerika.

Bosbessen zijn wild, groeien solitair aan de struik en zijn lastig te plukken; blauwe bessen worden gekweekt en groeien ook nog eens heel praktisch aan trosjes. Bosbessen zijn heel zeldzaam en lastig te verkrijgen.

Verschil tussen blauwe bessen en bosbessen in 40 seconden?

Geschiedenis
De blauwe bosbes of Amerikaanse trosveenbes is afkomstig uit Noord-Amerika. Reeds in de tijd van de Indianen werden de blauwe bessen, bladeren en wortels gebruikt. Ze gebruikten de bessen vanwege hun geneesachtige werking. Ze deden dit door ze te drogen zodat ze er het hele jaar rond thee van konden zetten.

De wilde bes (ook wel bosbes) werd in 1900 gecultiveerd tot de blauwe bes zoals we deze vandaag de dag kennen. In 1923 werd deze voor het eerst in Nederland geplant maar pas rond 1950 werd de teelt op grote schaal in Europa gestart.

Door de veredeling van de blauwe bessen werden er blauwbessenrassen ontwikkeld voor de commerciële teelt. De nieuwste Vaccinium corymbosum-rassen hebben dikkere bessen en een lagere koudebehoefte. Dit alles met succes want vandaag is de dag is de blauwe bes de belangrijkste kleinfruitsoort van Noord-Amerika en ook in Europa wordt dit SUPERFOOD steeds populairder.

Wist je dat?

Hoe kan je de Blauwe Bessen het beste bewaren?
Op school kan je de blauwe bessen het allerbeste bewaren in de koelkast. Als die niet aanwezig is dan zo koel mogelijk of consumeer ze zo snel mogelijk. De blauwe bessen blijven enkele dagen goed maar hoe warmer ze worden hoe slapper, zachter en minder lekker.

Waarom zijn blauwe bessen nou zo gezond?

Voedingswaarden – Gegevens per 100 g

Energie (kcal)52
Kj219
Water0,6 g
Eitwit14,5
Koolhydraten14 g
Suiker0,2 g
Vezels6,6 g
A0,02 mg
B10,02 mg
B20,02 mg
B30,4 mg
B50,12 mg
B60,06 mg
B11 / Foliumzuur10 ug
C12 mg
E0,57 mg
Vitamine K19,3 ug
Natrium4 mg
Kalium60 mg
Calcium12 mg
Fosfor16 mg
IJzer2,5 mg
Jodium1,2 ug
Magnesium5 mg
Koper0,07 mg
Selenium0,1 ug
Zink0,2 mg