Gele meloen

Wat is een gele meloen?
De gele meloen, ook wel honingmeloen genoemd, is zeer fris en zoet van smaak. Eveneens smelt het groen tot lichtgele vruchtvlees van een goed gerijpte honingmeloen daadwerkelijk op de tong. In de winkel is de gele honingmeloen al snel herkenbaar door zijn lichtgroene tot gele kleur en vorm van een rugbybal. Andere meloensoorten zullen wellicht eerder geroken worden, aangezien de honingmeloen vaak een iets zwakkere geur heeft, dan andere meloensoorten. Dit doet echter niet te min aan de smaak, die vol en fris is. Er zijn meerdere namen te kopppelen aan de honing meloen, zo komen de namen; gele meloen en honeydew meloen ook regelmatig voor. Hierbij is de laatst genoemde naam ‘’honeydew meloen’’ ontleend vanuit de Engelse benaming van deze vrucht. Een enkele keer wordt de Spaanse naam ‘’piel de sapo’’ ook gebruikt.

Geschiedenis
De gele meloen is al duizenden jaren bekend in Iran en India en Egypte. De Grieken en Romeinen kenden de meloen al. In de 15e eeuw bracht Karel VIII de meloen mee uit Italië. Hendrik IV was dol op meloenen. Onder Lodewijk XIV kweekte la Quintinie, de landbouwkundige van dienst, meloenen in de koninklijke groentetuin en bracht hij tal van verbeteringen aan. Honeydew is een Amerikaanse naam voor de Franse variëteit “White Antibes”, die jarenlang in Zuid-Frankrijk en Algerije werd geteeld voor de export.

Wist je dat?

Honingmeloen kweken is een hele kunst. Dit valt onder andere te wijten aan de oorspronkelijke afkomst van de vrucht. De tropen en subtropen van onder andere Azië en Afrika, behoren tot de inheemse omgeving. In Nederland is het telen van de honingmeloen dan ook beperkt tot het telen onder glas of onder folie. Bij het kweken dient dus rekening gehouden te worden met de temperatuur in de kas. Het teeltproces, bij de juiste omstandigheden, duurt ongeveer 5 á 6 maanden.

Bij het kweken van honing meloen, worden meerdere stappen ondernomen gedurende het proces. Zo dienen de zaadjes in eerste instantie in kiempotjes geplaatst te worden. Dit kan met meerdere zaadjes tegelijk, denk er hierbij wel aan dat de plantjes later gescheiden moeten worden om in een afzonderlijke pot te plaatsen. Zorg ervoor, dat de pas gekiemde plantjes zo veel mogelijk licht krijgen. Binnenshuis is dit vaak moeilijk te realiseren.

Na ongeveer een maand zijn de plantjes groot genoeg om van elkaar te scheiden en over te planten naar één plantje per pot. Bij gefileerde planten is het belangrijk ze relatief diep in de pot te steken, hierbij moeten wel de kiemblaadjes nog boven de grond uitsteken.

Na twee maanden kunnen de planten worden uitgeplant. Hierna volgt er een periode van snoeien en onderhoud. Het opbinden van de plant met een losse lus is hierbij ook aan te raden.

Om er zeker van te zijn, dat de plant goed bestoven is, kan er handmatig bestuift worden. Handmatig bestuiven houdt in, dat er bijvoorbeeld met een kwastje over de stuifmeel korrel wordt gewreven en vervolgens met de zelfde kwast over een stamper.

Uiteindelijk kunnen na ongeveer 5,5 maanden de eerste honingmeloenen worden geoogst. Na het oogsten, blijven de meloenen zo’n 4 weken goed.

Hoe kan je meloenen het beste bewaren?
Op school is de beste plek een koel en donkere plaats maar niet de koelkast. Ze blijven het stabielst bij een tempratuur van 12 graden. Je kan met de rijpheid spelen;

Iets te hard? Bewaar ze op kamertempratuur

Precies goed? Bewaar ze koel en donker (12 graden)

Te zacht? Bewaar ze in de koelkast

Gratis groente voor scholen

Wat doet de gele meloen met je gezondheid?

In een honingmeloen is meer dan twee keer zoveel kalium te vinden, als een gemiddeld stuk fruit. Samen met de banaan, steken deze twee vruchten sterk boven de rest uit als het gaat om het kaliumgehalte. Kalium heeft een bloeddrukverlagend effect. Voor mensen met een hoge bloeddruk, is deze vrucht dus ideaal om van te genieten. Risico’s op een beroerte worden ook verlaagd door een hogere inname van kalium, dit risico wordt nog meer verlaagd bij het verminderen van de zoutinname.

Voedingswaarden – Gegevens per 100 g

Energie (kcal)36
Vet0,1 g
Waarvan verzadigd0,0 g
Waavan onverzadigd0,1 g
Natrium18 mg
Kalium228 mg
Koolhydraten9,1 g
Waarvan voedingsvezels0,8 g
Waarvan suikers8,1 g
Vitamine A60 µg
Calcium6,0 mg
Vitamine D0,0 ug
Vitamine B120,00 ug
IJzer0,2 mg
Vitamine B60,1 mg
Magnesium10,0 mg