Grapefruit rood

Wat is een rode grapefruit?
Grapefruit is een bijzonder gezonde vrucht en deze mag niet ontbreken in het schoolfruitprogramma. Het klopt dat hij zuur is, het klopt dat het witte gedeelte en de velletjes bitter zijn…..maar….. om je smaak te ontwikkelen en smaak te beleven is het een fantastisch product.

Eenvoudig in de klas te delen, ieder kind een halve, precies door het midden gesneden, nu het mes even langs de rand en de kinderen met een theelepeltje laten uitlepelen. Nu is het niet een zure bittere vrucht maar is het een beleving en een beloning en als je even een paar stukjes proeft wordt hij fris en lekker!

De grapefruit is een subtropische citrusvrucht en lijkt tegenwoordig steeds meer op de pompelmoes. De plant wordt meestal 5-6 meter hoog maar het is mogelijk dat het een hoogte van 15 meter bereikt.

Geschiedenis
De grapefruit is in Jamaica ontstaan uit een kruising van de pompelmoes  en de sinaasappel. Tot aan het einde van de negentiende eeuw werd de grapefruit voornamelijk als sierplant gebruikt. Pas daarna raakte ook het eten van de vrucht in zwang. In 1929 werd in Texas een spontane mutant gevonden met rood vruchtvlees, de “Ruby Red”. Omdat het vruchtvlees van deze mutant op zeker moment toch weer roze verkleurde, heeft men zaden of zaailingen radioactief bestraald om zo mutanten te verkrijgen met een intensere rode kleur. De in Spanje het meest geteelde variëteiten “Star Ruby” en “Rio Red” zijn voorbeelden van dergelijke stralingsmutanten.

Grapefruits zijn grote, ronde citrusvruchten met wit, lichtroze of donkerroze vruchtvlees. Grapefruits zijn één van de grootste citrusvruchten, met een diameter van 10 tot 17 cm. De vruchten komen, naast Israël en de Verenigde Staten, ook gewoon uit Nederland. Hoe roder het vruchtvlees, hoe zoeter de smaak. Grapefruits bevatten veel voedingsvezels en vitamine C en weinig calorieën.

SPECIAL – Het verschil tussen een rode en witte grapefruit

De witte grapefruit heeft een wat bittere, frisse smaak met sappig vruchtvlees en heeft weinig tot geen pitten. Rode grapefruits zijn veel zoeter door hun dieprode vruchtvlees. Hoe roder de grapefruit is hoe zoeter die is.

Wist je dat?

Grapefruit goed voor je lever is.

Je grapefruit nog lekkerder maken

De grapefruit is natuurlijk al heel erg lekker maar hoe maak je hem nóg lekkerder?

Benodigdheden:

  • 2 rode grapefruits
  • 2 eetlepels schenkhoning

Bereidingswijze:

  1. Snijd met een scherp mes de parten grapefruit los van de vliesjes.
  2. Besprenkel met de schenkhoning.
  3. Lekker met een getoast sneetje brood belegd met zuivelspread en plakjes kiwi en appel.

Hoe kan je grapefruit het beste bewaren?
Op school bewaar je een grapefruit het beste op een donkere en koele plaats. Denk aan de hal of een kelder. In de koelkast kan ook maar dan wordt de vrucht na enkele dagen bruiner en ontstaat er lichte schilschade. De vrucht blijft overigens weken goed in de koelkast.

Gratis groente voor scholen

Wat doet grapefruit met je gezondheid?

Het regelmatig eten van een grapefruit kan je weerstand ten goede komen. Het wordt geprezen vanwege het hoge vitamine C-gehalte en antioxidant eigenschappen die je cellen tegen schadelijke bacteriën en virussen beschermen.

SPECIAL – Op welke medicijnen heeft grapefruit nadelige invloed

Medicijnen worden opgenomen en afgebroken in het lichaam. In grapefruit zit de stof genaamd furanocoumarines, die de werking van het enzym CYP3A4 in het lichaam blokkeert. Dit enzym zorgt voor het afbreken van veel geneesmiddelen. Wanneer dit enzym wordt geblokkeerd hoopt het medicijn zich op in het lichaam. Hierdoor wordt de kans op bijwerkingen veel groter. Ongeveer 3 dagen na de innamen van grapefruit heeft het geen effect meer.

De volgende medicijnen gaan niet goed samen met grapefruit:

  • Cholesterolverlagers: simvastatine en atorvastatine
  • Hartritmemedicijnen: amiodaron en ivabradine
  • Slaap- en kalmeringsmiddelen: buspiron, diazepam (Valium) en midazolam (Dormicum)
  • Bloeddrukverlagers: amlodipine, felodipine, nifedipine en diltiazem
  • Anti-kankermiddelen: sunitinib (Sutent), lapatinib (Tyverb), nilotinib (Tasigna), pazopanib (Votrient), axitinib (Inlyta) en crizotinib (Xalcori)
  • Immunosuppressiva: ciclosporine, tacrolimus, everolimus en sirolimus
  • Overige: colchicine, carbamazepine, fenytoïne, quetiapine, clomipramine, methadon en sildenafil.

Voedingswaarden – Gegevens per 100 g

Energie (kcal)45
Water87,2 g
Eiwit0,6 g
Koolhydraten9,5 g
Suikers7,5 g
Vet0,2 g
Verzadigd vet0 g
Voedingsvezels1,5 g
Natrium1 mg
Kalium180 mg
Calcium20,0 mg
IJzer0,03 mg
Magnesium10,0 mg
Vitamine A0,0 mg
Vitamine B10,05 mg
Vitamine B20,02 mg
Vitamine B60,03 mg
Vitamine B1115 µg
Vitamine B120,0 µg
Vitamine C45,0 mg