Kaki

Wat is een Kaki?
De kaki vrucht komt oorspronkelijk uit China, heeft een dunne, gladde, fel oranje schil, oranje vruchtvlees, een uitgedroogd, groen kroontje en soms ook 2-8 oneetbare pitten. Kaki´s zijn in te delen in twee soorten:

  • hachiya kaki, “hoger dan een tomaat”, alleen overrijp lekker.
  • fuyu kaki, “vroeger altijd iets platter dan een tomaat maar tegenwoordig ook steeds groter en hoger”. Is ook lekker als hij nog niet helemaal rijp is.

Een goed rijpe kaki (fuyu of hachiya) smaakt zoet & kruidig als pruim & dadel.
Een bijna rijpe fuyu ook nog fris als een appel, maar een onrijpe hachiya is oneetbaar zuur & wrang door de vele taninnes.

Voor het schoolfruit in Nederland gebruiken we alleen fuyu kaki’s.

Waar komen de Kaki’s van ons, voor het EU-Schoolfruitprogramma, vandaan?
In samenwerking met Lukassen AGF en Kaki Fresh Nature is er vorige week geoogst en ingepakt voor Schoolfruit en hebben deze week deze speciale vrucht voor de kinderen.

De Kaki’s komen uit de regio’s; Valencia, Huelva & Murcia en zijn van de variëteit Rojo Brillante. Kaki Fresh werkt met grote velden die zorgen voor een efficiënte werkwijze.

Daarnaast hebben zijn een speciale manier van oogsten ontwikkeld waarbij de Kaki direct in een oogstkrat wordt gelegd om te voorkomen dat het fruit beschadigd. Ze hebben zelfs een intern opleidingsprogramma om de medewerkers te leren oogsten.

Nadat de Kaki’s met zorg zijn geoogst worden ze verpakt op centraal gelegen pakstation in Abarán (Murcia). Dit is Logistiek ideaal gelegen en er is een capaciteit om 10 vrachtwagens (250 pallets) per dag te verpakken. Op het pakstation is een grote diversiteit aan verpakkingen aanwezig. Deze week is er gekozen voor 48 Kaki’s gelegd in een doos voor 96 leerlingen (1 Kaki voor 2 leerlingen).

Hoe snij je een Kaki?
Kaki Fresh heeft een handige Kaki snijder ontwikkeld waarmee de kinderen in één keer een Kaki in partjes kunnen snijden. Hierdoor is het product snel en gemakkelijk klaar te maken.

Deze week ontvangen alle scholen 1 Kakisnijder per 30 leerlingen gratis.

Wilt u de Kaki snijden zonder snijder?

De geschiedenis van de Kaki
De kaki heeft als botanische benaming de naam Diospyros, dios = god en pyros = vrucht, godsvrucht. Een andere naam van deze tropische vrucht is vrucht van Zeus. De oudste cultuurplant van de wereld komt van oorsprong uit landen zoals Korea, Japan, Thailand, Vietnam en China.

Ze wordt in Japan en China al meer dan 2000 jaar gebruikt en in China wordt ze in de omgangstaal ook wel Chinese pruim genoemd.

In het jaar 1851 importeerde de Amerikaanse Admiraal Perry de tropische plant vanuit de Japanse zuidkust naar het koele Washington D.C. Maar hier wilde de plant absoluut niet groeien.

Ongeveer 50 jaar later rond 1900 werd door Professor Hume kakizaad uitgezaaid in het warme Florida. Hier waren de kakibomen met zijn zoete vruchten een werkelijke sensatie.

In de loop van de 19de eeuw kwam de godsvrucht naar Frankrijk, Italië en Spanje.

Kaki boom symbool voor vredesboodschap en groei
De geschiedenis vertelt dat na de aanval van de kernbom op Nagasaki slechts één enkele kakiboom overleefde, een supersterk exemplaar. Naast dat hij overleefde, was er nog iets unieks aan de boom. De boomschors was voor een groot gedeelte zwart. Onder deze zwarte schors zat een onbekende witte substantie waarvan men tot op heden nog niet duidelijk weet wat het precies was.

De Japanse kunstenaar Tatsuo Miyajima heeft de stekken van deze kakiboom wereldwijd verspreid. Iedere nieuwe groeiende kakiboom is een symbool voor een boodschap van vrede en groei onder zware omstandigheden. De subtropische vruchtboom herinnert heel sterk aan een Europese appelboom.

Een kakiboom wordt maximaal 15 meter hoog. Zijn lancetvormige bladeren zijn middel tot donkergroen en even lang als breed. Veredelde kakibomen dragen na 2 á 3 jaar hun eerste vruchten. Op het einde van de lente tot het begin van de zomer bloeien de kakibomen, waarbij de mannelijke en vrouwelijke bloesems ruimtelijk van elkaar gescheiden zijn.

Hoe kan je Kaki het beste bewaren?
Op school kan je de Kaki het beste bewaren op kamertempratuur. Een kaki moet meestal echt overrijp zijn voordat die het lekkerste is. Dat kun je voelen door het indrukken van de schil. Als dat tot gevolg heeft dat hij een beetje glazig wordt is de kaki op z’n best. Rijpe kaki’s kunnen in de koelkast enkele dagen tot twee weken goed blijven.

Rijper en zachter? Maak hem warm (kamertempratuur) en leg er appels naast, hierdoor rijpen ze nog beter.

Rijpheid gelijk houden? Bewaar hem op 12 tot 14 graden

Rijpingsproces remmen? Bewaar hem koel (koelkast/kelder)

Gratis groente voor scholen

Wist je dat?

Eén oersterke kakiboom overleefde de aanval van een kernbom op Nagasaki. Het bijzondere aan de boom (naast dat hij leeft), is dat hij zwarte wortels heeft, een grotendeels zwarte schors met daaronder een witte substantie waarvan nog niet duidelijk is wat het precies is.De Japanse kunstenaar Tatsuo Miyajima heeft zaailingen van deze Nagasaki-kaki over de hele wereld verspreid. De groeiende bomen moeten symbolen worden voor vrede en groei.

Wat doet een Kaki met je gezondheid?

Voedingswaarden – Gegevens per 100 g

Energie72 kcal
Eitwitten0,6 g
Vet0,2 g
Koolhydraten16,6 g
Vezels2,0 g
Vit C12 mg
Vit A0,2 mg
Calcium8 mg
IJzer0,2 g