Kiwi

Wat is een kiwi?
De kiwi ook wel de Chinese kruisbes genoemd is de eetbare vrucht van een snelgroeiende slingerende klimplant. De meeste kiwi’s worden geteeld in Nieuw-Zeeland maar ook in Italië, Japan, Korea en Frankrijk worden kiwi’s geteeld. De meest bekende kiwi is de kiwi uit Nieuw Zeeland die verkocht wordt onder het merk Zespri. Omdat de kiwi eigenlijk altijd van ver moet komen is het niet het goedkoopste fruit op de markt maar door de lekkere smaak en bron van vitamine C is het een populaire vrucht.

Geschiedenis
Oorspronkelijk komt de kiwi uit China, waar de vrucht al vele eeuwen bekend is. In 1906 werden door Mary Isabel Fraser wat zaden naar Nieuw-Zeeland gehaald. Uit de planten die uit deze zaden groeiden, selecteerden enkele Nieuw-Zeelandse tuinders de eerste rassen. De naam luidde toen nog Chinese kruisbes.

Pas in 1959, toen de kiwi voor Nieuw-Zeeland een belangrijk exportproduct werd, werd hij in het kader van de internationale marketing hernoemd naar de bekende inlandse loopvogel: de kiwi. Hierbij speelde ook het bruine, harige en eivormige uiterlijk van de vrucht mee, dat aan de eveneens bruine en eivormige vogel doet denken.

De kiwi-industrie werd vergroot doordat MacLouglin kiwi’s ging verkopen in Engeland. Snel daarna werd de kiwi steeds populairder in Europa. Inmiddels zijn er vele soorten en maten die worden geteeld de meest bekende zijn:

  • Kiwi groen – de normale oorspronkelijke kiwi
  • Kiwi gold – een goudkleurige en zoetere kiwi waarvan je de schil ook kan eten

Wist je dat?

Wist je dat kiwi een bron van vitamine c is.

Traktatie van kiwi

Meestal als we iets trakteren doen we dit met chips of snoep, maar van een kiwi kan je ook een lekkere, gezonde traktatie maken.

Benodigdheden voor 20 lolly’s:

  • 5 kiwi’s
  • 2 grote repen pure of melkchocolade
  • 20 lollystokjes
  • Bakpapier
  • 1 grote pan en 1 kleine pan
  • Diepvries

Bereidingswijze:

  1. Schil de kiwi’s en snijdt ze in brede plakjes. Er moet een stokje stevig in kunnen, dus snijdt ze echt niet te smal.
  2. Als je alle plakjes hebt, kun je ze overal voorzien van een lollystokje. Zorg ervoor dat de stokjes stevig in de kiwiplakjes zitten. Leg alle kiwiplakjes met lollystokje op een plank of schotel met daarop bakpapier. Op die manier vriezen ze niet vast. Nu is het tijd om ze in de diepvries te doen.
  3. Terwijl de kiwiplakjes in de diepvries langzaam afkoelen, is het tijd om de chocoladereep langzaam warm te laten worden. Dit doe je ‘Au bain-marie’. Dit betekent dat je de chocoladereep niet rechtstreeks in de pan smelt, maar in een pannetje in het warme water van een andere pan. Brokkel of snijdt de chocoladereep in kleine stukjes voordat je deze in de pan doet, anders duurt het heel lang.
  4. Als de kiwiplakjes bevroren zijn en de chocolade gesmolten kan je de kiwilollies gaan overgieten met chocolade. Pas op dat het pannetje niet in de pan eronder zakt, want als er water bij de chocolade komt komen er klontjes in. Leg de kiwi’s nadat je ze hebt bedekt met chocolade weer snel terug in de diepvries of eet ze direct op.
  5. Laat de kiwilolly’s weer even lekker koud worden en dan zijn ze klaar om te serveren!

Hoe kan je kiwi’s het beste bewaren?

Op school bewaar je kiwi’s het beste op verschillende plekken. Het is qua rijpheid een lastige vrucht dus voel goed of ze iets meegeven bij het indrukken. (dan zijn ze het lekkerst)

Iets te hard? Bewaar ze op kamertempratuur

Precies goed? Bewaar ze koel en donker (12 graden)

Te zacht? Bewaar ze in de koelkast

Gratis groente voor scholen

Wat doet kiwi met je gezondheid?

Met één kiwi op een dag zou een piepende ademhaling, snotterigheid en hoesten al minder worden.

Voedingswaarden – Gegevens per 100 g

Energie (kcal)48 kcal
Vet0,2 g
Waarvan verzadigd0,0 g
Waavan meervoudig onverzadigd0,0 g
Waarvan enkelvoudig onverzadigd0,0 g
Natrium4 mg
Kalium300 mg
Koolhydraten10,3 g
Waarvan voedingsvezels0,7 g
Waarvan suikers7,5 g
Eiwitten1,0 g
Vitamine A0,06 mg
Calcium40,0 mg
Vitamine D0 ug
Vitamine B120,00 ug
IJzer1 mg
Vitamine B60,10 mg
Magnesium17 mg