Mandarijn
De Marokkaanse mandarijn!
Ken je sprookjes waarin verteld wordt over nomaden, zandduinen, oases en kamelen? Je ziet het zo voor je als je door Marokko reist! Het land kent veel mooie plekken, zoals de steden Marrakesh en Fès. Daar kun je verdwalen in kronkelige straatjes vol geuren van kruiden en specerijen en kleurrijke handgemaakte spulletjes. Of je kijkt je ogen uit op grote marktpleinen waar slangenbezweerders en goochelaars hun kunsten uitvoeren. Betoverend!
Oh, en als je vriendjes of klasgenootjes hebt van Marokkaanse komaf, vraag dan is of je Marokkaanse thee mag proeven. Thee zetten kunnen ze in Marokko als de beste! Met elkaar thee drinken wordt gezien als iets heel gezelligs, en is een belangrijk onderdeel van de cultuur.
Marokko is een vruchtbaar land. Naast kruiden en bonen groeit citrus er ook goed. Vooral sinaasappels en mandarijnen. Zo ook in de regio rondom de kustplaats Agadir. Hier komen deze week de mandarijnen vandaan! In het oogstseizoen brengen tientallen telers hun mandarijnen naar een centraal gelegen pakhuis waar ze netjes verpakt worden voor klanten in Marokko, en ver daar buiten. Hier wordt het fruit ook getest op smaak en uiterlijk. De telers werken zo samen om de beste kwaliteit te garanderen.
Geschiedenis mandarijn
De mandarijn komt oorspronkelijk uit China, maar wordt nu ook vooral in Spanje, Marokko en Mexico geproduceerd. De mandarijn kwam in 1845 in Spanje. Ze hebben veel zon nodig en daarom groeien ze alleen in deze landen. Er bestaan meerdere verhalen over de herkomst van de naam “mandarijn”. Hieronder staan er een paar opgesomd.
- In China worden de hoogste Chinese staatsambtenaren “de Mandarijnen” genoemd. Er wordt gezegd dat de vrucht vroeger voor de rijken was en daarom naar die staatsambtenaren is vernoemd.
- Een andere opvatting is dat de Mandarijnen vaak een oranjekleurige mantel droegen.
- Ook wordt er gezegd dat de Mandarijnen een grote voorliefde hadden voor de zoete vruchtjes. Of een ander verhaal hiervan is dat ze de mandarijnteelt hebben gestimuleerd.
Er is ook een eiland Mandara (tegenwoordig Mauritius) en sommige denken dat de naam van dat eiland is afgeleid.
Wat is het?
Een mandarijn is een citrusvrucht die aan de mandarijnboom groeit. Een citrusvrucht is rijk aan vitamine C. De mandarijn lijkt op een sinaasappel in het klein. De schil van een mandarijn ligt los om het vruchtvlees heen, zodat deze gemakkelijk te verwijderen is.
Wist je dat?
Wist je dat mandarijnen groen geplukt worden en pas later oranje worden.
Hoe te bewaren?
Mandarijnen moet je op kamertemperatuur bewaren. Dan blijven ze 5 tot 10 dagen goed. Als mandarijnen in de koelkast worden gelegd drogen ze veel sneller uit.
Voor de gezondheid
Mandarijnen zouden een verminderende werking hebben op stress. Dat komt door de geur die vrijkomt als de schil ervan af wordt gehaald. In de hersenen komt dan een stof vrij die voor stress vermindering zorgt.
Voedingswaarden
- Hoeveelheid per
- Energie (kcal)
- Vet
- Waarvan verzadigd
- Waavan meervoudig onverzadigd
- Waarvan enkelvoudig onverzadigd
- Cholesterol
- Natrium
- Kalium
- Koolhydraten
- Waarvan voedingsvezels
- Waarvan suikers
- Eiwitten
- Vitamine A
- Calcium
- Vitamine D
- Vitamine B12
- IJzer
- Vitamine B6
- Magnesium
- 100g
- 49g
- 0,3g
- 0g
- 0g
- 0mg
- 1,9g
- 1mg
- 210mg
- 10,1g
- 1,9g
- 9,2g
- 0,7g
- 0,05mg
- 33mg
- 0mg
- 0mg
- 0mg
- 0,03mg
- 7mg