Mandarijn

Wat is een mandarijn?
Een mandarijn is een citrusvrucht die aan de mandarijnboom groeit. De mandrijn lijkt op een sinaasappel in het klein. De schil van een mandarijn ligt los om het vruchtvlees heen, zodat deze gemakkelijk te verwijderen is. Veel mandarijn worden geteeld in Marokko. Er zitten veel vitamines in een mandarijn en daarom is dit het ideale gezonde tussendoortje.

Geschiedenis
De mandarijn komt oorspronkelijk uit China, maar wordt nu ook vooral in Spanje, Marokko en Mexico geproduceerd. De mandarijn kwam in 1845 in Spanje. Ze hebben veel zon nodig en daarom groeien ze alleen in deze landen. Er bestaan meerdere verhalen over de herkomst van de naam “mandarijn”. Hieronder staan er een paar opgesomd.

 • In China worden de hoogste Chinese staatsambtenaren “de Mandarijnen” genoemd. Er wordt gezegd dat de vrucht vroeger voor de rijken was en daarom naar die staatsambtenaren is vernoemd.
 • Een andere opvatting is dat de Mandarijnen vaak een oranjekleurige mantel droegen.
 • Ook wordt er gezegd dat de Mandarijnen een grote voorliefde hadden voor de zoete vruchtjes. Of een ander verhaal hiervan is dat ze de mandarijnteelt hebben gestimuleerd.

Er is ook een eiland Mandara (tegenwoordig Mauritius) en sommige denken dat de naam van dat eiland is afgeleid.

SPECIAL – De Marokkaanse mandarijn!

Ken je sprookjes waarin verteld wordt over nomaden, zandduinen, oases en kamelen? Je ziet het zo voor je als je door Marokko reist! Het land kent veel mooie plekken, zoals de steden Marrakesh en Fès. Daar kun je verdwalen in kronkelige straatjes vol geuren van kruiden en specerijen en kleurrijke handgemaakte spulletjes. Of je kijkt je ogen uit op grote marktpleinen waar slangenbezweerders en goochelaars hun kunsten uitvoeren. Betoverend!

Oh, en als je vriendjes of klasgenootjes hebt van Marokkaanse komaf, vraag dan is of je Marokkaanse thee mag proeven. Thee zetten kunnen ze in Marokko als de beste! Met elkaar thee drinken wordt gezien als iets heel gezelligs, en is een belangrijk onderdeel van de cultuur.

Marokko is een vruchtbaar land. Naast kruiden en bonen groeit citrus er ook goed. Vooral sinaasappels en mandarijnen. Zo ook in de regio rondom de kustplaats Agadir. Hier komen deze week de mandarijnen vandaan! In het oogstseizoen brengen tientallen telers hun mandarijnen naar een centraal gelegen pakhuis waar ze netjes verpakt worden voor klanten in Marokko, en ver daar buiten. Hier wordt het fruit ook getest op smaak en uiterlijk. De telers werken zo samen om de beste kwaliteit te garanderen.

Wist je dat?

Wist je dat mandarijnen groen geplukt worden en pas later oranje worden.

Traktatie van mandarijn

Meestal als we iets trakteren doen we dit met chips of snoep, maar van een mandarijn kan je ook een lekkere, gezonde kip maken.

Benodigdheden:

 • Mandarijnen
 • Eetbare oogjes
 • Scherp mesje of schaar

Bereidingswijze:

 1. Pel de mandarijn.
 2. Snijd of knip uit de schil: een snaveltje, twee pootjes en een kam.
 3. De twee pootjes leg je op het bord en zet de mandarijn er bovenop.
 4. Het snaveltje druk je op de mandarijn, net als de twee oogjes.
 5. De kam druk je in het gaatje bovenin de mandarijn.

En klaar is je kip!

Hoe kan je mandarijnen het beste bewaren?
Op school bewaar je een mandarijn het beste op een donkere en koele plaats. Denk aan de hal of een kelder. In de koelkast kan ook maar dan wordt de schil van de vrucht na enkele droger (de koelkast onttrekt vocht). De vrucht blijft overigens wel weken goed in de koelkast.

Gratis groente voor scholen

Wat doet mandarijn met je gezondheid?

Mandarijnen zouden een verminderende werking hebben op stress. Dat komt door de geur die vrijkomt als de schil ervan af wordt gehaald. In de hersenen komt dan een stof vrij die voor stress vermindering zorgt.

PARTNER – Olympic Fruit

In Nederland werkt Olympic Fruit B.V. sinds 2001 er aan het lekkerste fruit naar de consument te brengen. De medewerkers reizen daarvoor de hele wereld over. Zo bezoeken ze ook de telers in Marokko. Daar bespreken ze wat de Nederlandse consument het lekkerst vind. Kortom: Precies een partner die wij zoeken!

Door deze nauwe samenwerking zijn mooie vriendschappen ontstaan! Medewerker David van den Heuvel vertelt een anekdote over een van zijn reizen in Marokko: ‘De eerste keer dat ik in Marokko kwam was het nog wat onwennig. Ik kwam in het kantoor van het pakhuis. Daar hing een grote foto aan de muur van een chique meneer in een Marokkaans gewaad. Ik vroeg een van de medewerkers of dat de oprichter van het bedrijf was. Die verschoot van kleur, en stamelde: Nee, nee. Dat is onze koning! Ondertussen weet ik dat het respect voor het Marokkaanse koningshuis groot is in Marokko. Het portret van de koning kun je op veel plekken vinden. Achteraf moest ik hardop lachen.’

Sinds vorig jaar werken wij samen om alle, bij het schoolfruitprogramma aangesloten, basisscholen te voorzien van het lekkerste citrus. Dit naar volle tevredenheid van beide partijen. Als we David naar de samenwerking vragen zegt hij: ‘Ik hoop vooral dat de kinderen genieten van de mandarijnen. De natuur heeft zoveel lekkers en gezonds te bieden. Ik ben erg blij dat we kinderen hiermee mogen laten kennismaken.’

Voedingswaarden – Gegevens per 100 g

Energie (kcal)49 kcal
Vet0,3 g
Waarvan verzadigd0 g
Waavan meervoudig onverzadigd0 g
Waarvan enkelvoudig onverzadigd0 mg
Cholesterol1,9 g
Natrium1 mg
Kalium210 mg
Koolhydraten10,1 g
Waarvan voedingsvezels1,9 g
Waarvan suikers9,2 g
Eiwitten0,7 g
Vitamine A0,05 mg
Calcium33 mg
Vitamine D0 mg
Vitamine B120 mg
IJzer0 mg
Vitamine B60,03 mg
Magnesium7 mg