Mango

Wat is een mango?
De mango is een steenvrucht waarbij de vorm varieert afhankelijk van het soort ras. In het midden zit een grote platte pit. De schil is glad en glanst en is ongeveer 2 mm dik. De kleur per mango kunnen heel erg verschillen. Als de vrucht rijp is kan deze groen, oranje, geel, rood of een mengsel van deze kleuren zijn. De smaak van de mango is zoet-aromatisch. Het vruchtvlees is heel sappig en zacht.

Geschiedenis
Het is niet helemaal duidelijk waar de mango vandaan komt. Er wordt gedacht dat de vrucht uit de bossen in het noordoosten van India en Zuidoost-Azië komen. De boom waar de mango aan groeit en de mango zelf zijn heilig in India bij het boeddhisme. In de 10e eeuw na Chr. hebben de Arabieren ervoor gezorgd dat de mango langs de Oost-Afrikaanse kust werd verspreid. Daar namen de Portugezen de mango aan het begin van de 18eeeuw mee naar Brazilië. Van hieruit is het vervolgens verspreid naar andere landen. De plant wordt vanaf de 19e eeuw wereldwijd gekweekt in tropische klimaten.

Wist je dat?

Het snijden van een mango niet altijd even makkelijk gaat. Er is een handig trucje voor het snijden van mango. De mango moet met het steeleinde naar beneden en vervolgens snij je met een scherp mes net naast de pit. Als dit bij beide kanten is gedaan, kun je schijfjes of blokjes in het vruchtvlees snijden, maar let op niet door de schil heen. Vervolgens kun je de stukjes er zo uit lepelen.

Traktatie van mango

Meestal als we iets trakteren doen we dit met chips of snoep, maar van een mango kan je ook een lekker, gezond patatje maken.

Benodigdheden:

  • Mango
  • Crème Fraîche
  • Frietbakje

Bereidingswijze:

  1. Schil de mango en snijd in reepjes, zo ontstaan er vanzelf frietjes.
  2. Voor de ultieme frietbeleving leg je ze in een plastic frietbakje en doe je er een beetje mayonaise bij (je kan kiezen voor Crème fraîche maar roomkaas of een yoghurt dip kan natuurlijk ook).

En klaar is je leuke traktatie!

Hoe kan je mango het beste bewaren?
Op school bewaar je mango’s het beste op verschillende plekken. Het is qua rijpheid een lastige vrucht dus voel goed of ze iets meegeven bij het indrukken. (dan zijn ze het lekkerst)

Iets te hard? Bewaar ze op kamertempratuur

Precies goed? Bewaar ze koel en donker (12 graden)

Te zacht? Bewaar ze in de koelkast

Gratis groente voor scholen

Wat doet mango met je gezondheid?

Als je mango vaak eet, wordt de huid zachter en minder dof.

Voedingswaarden – Gegevens per 100 g

Energie (kcal)61
Vet0,3 g
Verzadigd vet0,0 g
Meervoudig onverzadigd vet0,1 g
Enkelvoudig onverzadigd vet0,0 g
Natrium5 mg
Kalium190 mg
Koolhydraten12,8 g
Waarvan voedingsvezels1,5 g
Waarvan suikers12,2 g
Eiwitten1,1 g
Vitamine A0,10 mg
Calcium0,0 µg
Vitamine D0,0 µg
Vitamine B120,00 µg
IJzer0,2 mg
Vitamine B60,04 mg
Magnesium10,00 mg