Deze week de Cantaloupe uit Brazilië.
De Cantaloupe is de populairste meloensoort in de Verenigde Staten en dat is niet voor niets de echte meloeneters vinden de Cantaloupe de lekkerste meloensoort die er is.

De Cantaloupe meloen is vernoemd naar het klein dorpje Cantalupe nabij Rome waar deze vrucht voor het eerst in Europa in grote getale gekweekt werd. Oorspronkelijk is het een tropische vrucht die gecultiveerd is in India, Irak en Afghanistan.

De hoge voedingswaarde van Cantaloupe
De meloen kent veel mineralen en vitaminen maar vitamine A en C heeft hij extra veel. Slechts 250 gram Cantaloupe is genoeg om aan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) te komen voor het menselijk lichaam. Voor vitamine A geldt dat je 500 gram moet eten om aan de ADH te komen.

Overigens zeggen sommige andere onderzoekers dat je na het eten van 160 gram Cantaloupe al genoeg vitamine A en C binnen krijgt voor de ADH. Maar dat kan ook komen doordat deze ADH in sommige landen verschilt. In relatief kleinere hoeveelheden bevat de Cantaloupe vitamine B1, B2, B5 en vitamine K. In het EU-Schoolfruit krijgt een kind minimaal 80 gram gemiddeld per keer maar deze week hebben we grote zware meloenen en krijgt een kind, als je de meloen verdeeld over 12 tot 14 kinderen, nagenoeg 160 gram.

Oranje vruchtvlees
Er is een verschil in smaak en uiterlijk tussen de Europese Cantaloupe en de Noord-Amerikaanse Cantaloupe. De Europese is iets meer geribbeld van structuur. Het belangrijkste kenmerk waaraan je het vruchtvlees kan herkennen is de oranje kleur. Veel fruit en groente met oranje kleur hebben betacaroteen oftewel vitamine A in zich, zo ook de meloen: fosfor, magnesium, ijzer, calcium en zink.

Wist je dat?

Voedingswaarden

Hoeveelheid per100g
Energie (kcal)33
Vet0,2g
Waarvan verzadigd0,1g
Waarvan meervoudig onverzadigd0,1g
Waarvan enkelvoudig onverzadigd0,0g
Cholesterol0mg
Natrium16mg
Kalium267mg
Koolhydraten8g
Waarvan voedingsvezels0,9g
Waarvan suikers8g
Eiwitten0,8g
Vitamine A3.382 IU
Calcium9mg
Vitamine D0 IU
Vitamine B120 µg
Vitamine C36,7mg
IJzer0,2mg
Vitamine B60,1mg
Magnesium12mg