Wat is een conference peer?
De conference peer wordt gezien als de lekkerste handpeer. Het heeft een langwerpige vorm en heeft een groene grondkleur van de buitenkant. Als het een licht gele grondkleur heeft, dan zit de peer in een vergevorderde stadium. De peer kan dan nog wel gegeten worden. Als het vruchtvlees een wit-groene kleur heeft en nog vrij droog is dan zijn de peren nog niet geschikt om te consumeren. Als het vruchtvlees nog groen-wit is, maar wel zacht, dan is de peer optimaal voor liefhebbers van zachte smaakvolle peren. Als het vruchtvlees een geel-groene kleur heeft, dan zijn de peren overrijp en niet meer om te consumeren.

Geschiedenis van de conference peer
De conference peer is een Engels peren ras. De kweker van het ras is de Engelsman T. Rivers uit Sawbridgeworth. Het ras is ontstaan voor 1885 d.m.v. vrije bestuiving van het ras Léon Leclerc de Laval. Na de 2e wereld oorlog kwam de peer in Nederland en Vlaanderen op de markt. In 1984 begon de handel van conference peren. Het is dan ook zo bedoeld om lekker in de hand op te eten.

Wat is een Doyenné du Comice Peer?
De Doyenné du Comice is een handpeer en is van de handperen, na de Conference peer, het meest geteelde ras in België en Nederland. De Doyenné du Comice wordt ook wel de ‘Koning der Peren’ genoemd; dat komt omdat het door zijn vorm en grootte een van de makkelijkste te eten  handperen is.

Doyenné du Comice is een grote handpeer met een korte onregelmatige vorm. Hij heeft van nature een groene kleur met roodbruine tinten, roestkleurige vlekken en stippen. Het vruchtvlees is helderwit van kleur, uiterst sappig en heerlijk zacht. De peer smaakt fris zoet en heeft een zalig aroma.

Geschiedenis van de Doyenné du Comice
Het ras is gekweekt door de Comice Horticole de Maine et Loire te Angers in Frankrijk en in de handel gebracht in 1849. In 1900 werd de peer ook vaak als stoofpeer gebruikt.

Wist je dat?

De peer het hele jaar verkrijgbaar is door opslag in ULO-cellen.

SPECIAL – Hoe kan het dat appels en peren geoogst worden in september maar het jaar rond verkrijgbaar zijn en dus goed gehouden blijven?

Deze vraag krijgen wij regelmatig omdat appels en peren thuis in de koeling slechts een paar weken houdbaar zijn.

Na de oogst kunnen ze bewaard worden in koelcellen (gecontroleerde) tot maximaal 3 maanden na de oogst. Aan het eind van de 3 maanden worden ze zacht, vettig en melig.

De teler kan er ook voor kiezen om ze te bewaren in ULO-cellen (Ultra Low Oxygen-cellen / Ultra Laag Zuurstof).

Wat is het idee achter een ULO-cel?
Het creëren van optimale condities in de koelcel om het fruit lang te bewaren, zodat de consument het hele jaar door vers fruit kan consumeren met een lekkere smaak. In een ULO-cel kunnen appels en peren 6 maanden in topconditie worden gehouden door ze “te laten slapen”.

Wat is nu precies een Ultra Low Oxygen (ULO)-cel?
Simpel gezegd is een ULO-cel een gasdichte koelcel opgebouwd uit isolatiepanelen. De verlaging van de zuurstof en de verhoging van de CO2 waarde noem je CA-bewaring. Bewaren bij een zeer laag zuurstofpercentage noem je ULO-bewaring.

De situatie in de ULO-cel is naar gelang de fruitsoort en het ras als volgt:

Koeling met temperaturen die variëren van -2 ºC tot 5 ºC

Terugbrengen van het zuurstofgehalte (O2) tot 1,2%

De CO2 waarde neemt toe tot maximaal 4%

Het proces van beheersing van deze condities gaat als volgt:

Via een meet- en regelkast worden zeker drie keer per week monsters van de cellucht genomen om de RQ te bepalen en het zuurstofgehalte, indien nodig, automatisch te corrigeren.

Is de zuurstofwaarde te laag, dan slaat een beluchtingsventilator aan. Is dit te hoog, dan wordt stikstof de cel in gespoten met een stikstofgenerator.

Is het stikstofgehalte CO2 te hoog, dan zet men de CO2 scrubber aan die de lucht in de koelcel hiervan ontdoet.

Om vochtverlies zoveel mogelijk te beperken wordt geadviseerd om het fruit bij een hoge luchtvochtigheid van 90-95% te bewaren. Het gehele proces zorgt er voor dat de ademhaling van het fruit vertraagd wordt. Het CA of ULO-proces noemt men dan ook wel het fruit in slaap brengen.

“Slaap via Controlled Atmosphere (CA) en Ultra Low Oxygen (ULO)”

Samengevat: doordat de techniek de appels en peren laat slapen hebben wij het jaarrond de beschikking over appels en peren van eigen bodem. Een product uit een ULO-cel is vers maar blijft na het openen van de cel slechts enkele weken lekker.

Traktatie van peer

Meestal als we iets trakteren doen we dit met chips of snoep, maar van een peer kan je ook een lekkere, gezonde muis maken.

Benodigdheden voor ca. 30 perenmuizen:

  • 15 Peren
  • 60 Pitloze druiven
  • Chocolade drops (kleine chocolade druppels)
  • Kleine prikkertjes

Bereidingswijze:

  1. Halverwege de peer snij je overlangs het schil door.
  2. Schil de punt van de peer.
  3. Prik er 2 chocolade drops in als ogen.
  4. Knip de prikkertjes door de midden.
  5. Prik 2 druiven als de oren met 2 prikkertjes in de peer.
  6. Leg de perenmuisjes bijvoorbeeld op een dienblad en leg dan als laatste een chocolade druppel als neusje tegen de peer aan.

Hoe kan je peren het beste bewaren?
Op school bewaar je de peer het beste op een donkere en koele plaats. Denk aan de hal of kelder. Je kan met de rijpheid spelen;

Iets te hard? Bewaar ze op kamertempratuur

Precies goed? Bewaar ze koel en donker (12 graden)

Te zacht? Bewaar ze in de koelkast

Wanneer is een peer rijp?
Een peer hoort stevig aan te voelen en er gaaf uit te zien. Je bepaalt de rijpheid door het vruchtvlees, naast het steeltje, zacht in te drukken. Als het vruchtvlees op deze plek iets meegeeft, is de vrucht rijp. Is het vruchtvlees op deze plek erg zacht, dan is de peer overrijp.

Gratis groente voor scholen

Wat doet peer met je gezondheid?

Vermindert de kans op hart- en vaatziekten. De vezels in peren kunnen het slechte cholesterolgehalte verlagen.

Voedingswaarden – Gegevens per 100 g

Energie (kcal)54
Water84,4 g
Eiwit0,5 g
Koolhydraten11 g
Suikers10,5 g
Vet0,3 g
Verzadigd vet0,0 g
Voedingsvezels2,8 g
Natrium6,0 mg
Kalium65 mg
Calcium7,0 mg
IJzer0,4 mg
Magnesium5,0 mg
Vitamine A0,0 mg
Vitamine B10,01 mg
Vitamine B20,02 mg
Vitamine B60,01 mg
Vitamine B111 µg
Vitamine B120,0 µg
Vitamine C3,0 mg