Pomelo

Wat is een pomelo?
Een pomelo is een boomsoort, die is ontstaan uit een kruising van pompelmoes en grapefruit en is verkrijgbaar in een rode en witte variant. De boom kan tot 10 meter hoog worden. De bladeren van de pompelmoes zijn sterk gevleugeld, 5-20 cm lang en 2-12 cm breed. De vrucht zelf kan wel groeien tot een doorsnede van 30 cm. Uit Thailand, China en Israël kun je de pomelo krijgen van oktober tot en met juli. Tegenwoordig is de pomelo wel het hele jaar verkrijgbaar.

Geschiedenis
Een pomelo komt oorspronkelijk uit Thailand en Maleisië en heeft zich van daaruit verspreid over China, India en Iran. In de achttiende eeuw werd de plant vanuit Azië naar de Caraïben gebracht door de Britse scheepskapitein Shaddock. De vrucht van de pomelo wordt in het Engels ook wel shaddock genoemd.

Wist je dat?

Een pomelo in China staat voor geluk en welvaart.

Hoe kan je een pomelo het beste bewaren?
Op school bewaar je een pomelo het beste op een donkere en koele plaats. Denk aan de hal of een kelder. In de koelkast kan ook, maar dan wordt de vrucht na enkele dagen bruiner en ontstaat er lichte schilschade. De vrucht blijft overigens weken goed in de koelkast.

Gratis groente voor scholen

Hoe snijd je een pomelo?

Hoe schil je een pomelo?

Een kind schilt pomelo

Wat doet de pomelo met je gezondheid?

Pomelo werkt als bloeddrukverlager doordat het nariningin bevat wat in het lichaam wordt omgezet naar naringenin.

Voedingswaarden – Gegevens per 100 g

Energie (kcal)37
Vet0,04 g
Natrium1 mg
Kalium216 mg
Koolhydraten6,6 g
Voedingsvezels1,4 g
Suikers6,6 g
Eitwitten1,1 g
Calcium21,0 mg
Vitamine D0,0 µg
Vitamine B60,03 mg
Vitamine B120,00 µg
Vitamine C86 mg
IJzer0,1 mg
Magnesium10,0 mg