Het is de grote passie voor de radijs en de tientallen jaren internationale teeltervaring, wat het bedrijf Ortolanda maakt. Met de drie moderne kwekerijen in Nederland en Italië, bestaande uit in totaal 400 hectare in eigen beheer, is Ortolanda de grootste radijsproducent van Europa en kan zij jaarrond, van groothandel tot retail, flexibel verschillende soorten bos- en losse radijs leveren.

De ervaring van 40 jaar radijsteelt is afkomstig uit de familiekwekerijen Coolbergen en Cornelissen. Nadat de gebroeders Cornelissen uit Melderslo en de gebroeders Coolbergen uit Oude-Tonge in 2000 de handen ineen gevouwen hadden, zijn zij opzoek gegaan naar internationale uitbreiding met de Italiaanse kwekerij Ortolanda als resultaat.

Inmiddels is de ervaring en kennis van radijs, die sinds 1963 is opgedaan, een generatie doorgegeven en staat nog steeds aan de basis van het ondernemerschap. Wel maken nieuwe technologieën tegenwoordig deel uit van de teelt, de oogst en verwerking van de radijs, maar altijd met oog op duurzaamheid en kwaliteit. Dat betekent niet alleen milieuvriendelijk telen, maar ook met aandacht voor de relatie met u als onze klant, de maatschappij en de medewerkers. Specialist zijn op het gebied van radijs en het gehele jaar door de allerbeste radijs leveren, zijn doelen die altijd worden nagestreefd.

Onze passie voor radijs

Zes dagen per week, 52 weken per jaar, zaaien we en oogsten we radijs. Het begint allemaal bij de basis en daarom investeren we elk jaar in gezonde grond waar 200 tot 350 zaadjes per vierkante meter, afhankelijk van de locatie in Nederland en Italië, per teelt kunnen groeien. Het jaarrond telen van kwalitatieve radijs doen we op basis van onze jarenlange ervaring en kennis, daarbij werken we met de hoogste kwaliteit radijszaad en nieuwe teelttechnologieën.

Zo wordt er gezaaid met een zaaimachine om de radijszaadjes nauwkeurig op de goede afstand te laten vallen. De combinatie temperatuur en licht in de kas bepalen de zaaidichtheid. Met de juiste watergift en bemesting na het zaaien, kiemt het zaadje en groeit de radijs in 3 (in zomerperiode) tot 12 (in winterperiode) weken uit tot een volwassen radijs.

Na het uitgroeien van de radijs kan er geoogst worden. Hierbij maakt Ortolanda gebruik van diverse manieren om zowel de bosradijs als losse radijs uit de grond te halen. Afhankelijk van de teelt en de locatie wordt er gekozen voor een handmatige of machinale oogst, zodat altijd de kwaliteit van het product gewaarborgd kan blijven.

Kwaliteitsontwikkeling
Het bereiken van de beste kwaliteit radijs is en blijft het belangrijkste speerpunt van Ortolanda. Met het volgen van de laatste ontwikkelingen in de tuinbouwsector en het uitwisselen van resultaten van de verschillende kwekerijen werken we hard om onze klanten, van de groothandel tot de supermarkt en de lokale groenteboer, een prachtig en gezond product te leveren. In samenwerking met deze afnemers bekijken we regelmatig naar nieuwe verpakkingsmethodes om de consument te voorzien van een aantrekkelijke radijs.