Radijs
Wat is een radijs?
Radijs is een groente en behoort tot een koolgewas. Bloemkool, Chinese kool, koolrabi en boerenkool zijn bijvoorbeeld ook familie van de radijs. De hele plant van de radijs is eetbaar en worden dan ook weleens door gerechten verwerkt. Een radijs heeft een scherpe en peperachtige smaak. Er bestaan een aantal verschillende soorten radijzen. Sommige zijn rood, wit, halflang en lang.
Radijzen worden meestal rauw gegeten. Ze zijn dan lekker met een beetje zout of in een dipsausje. Op brood is een geraspt radijsje ook heel lekker met een beetje boter en zeezout. Gecombineerd met komkommer is een radijs erg lekker als snack. Ook worden ze vaak door een salade verwerkt. Radijsjes kunnen gekookt of geroerbakt worden.
Niet alleen zijn ze lekker om te eten, ook kunnen er bloemetjes van worden gemaakt ter decoratie.
Geschiedenis
Al ruim 3000 jaar geleden waren de Chinezen al bekend met de radijs, de Romeinen waren ook weg van de radijs en de Japanners gebruiken de radijs als garnering. Om te weten waar de radijs vandaan komt, moeten we ver terug in de tijd gaan. Bij Egyptische tempelbouwers en de Grieken was de radijs zelfs zo geliefd, dat er in de tempels zelfs gouden beeldjes van de radijs zijn gevonden. Pas in de 16e eeuw kwam de radijs in Noord-Europa terecht.
Wist je dat?
Als je de buitenkant van de radijs eraf haalt wordt de smaak iets minder scherp.
Je radijzen nog lekkerder maken
Heerlijk, frisse zoetzure radijsjes voor op de salade of als snack.
Benodigdheden:
- 2 bosjes radijs
- 2 deciliter appelazijn
- 1 deciliter water
- 1 steranijs
- 1 kruidnagel
- 100 gram suiker
Bereidingswijze:
- Kook alle ingrediënten, behalve de radijs, in een pannetje totdat de suiker is opgelost.
- Laat na het koken het mengsel 5 minuten afkoelen.
- Snijdt ondertussen de radijs in plakjes of in partjes en doe deze in een weckpot of een afdekbare bak.
- Na 5 minuten giet je het gekookte mengsel op de radijs.
- Laat afkoelen tot kamertemperatuur voordat je de deksel sluit en zet daarna in de koelkast.
De volgende dag heb je heerlijk, frisse zoetzure radijsjes voor op de salade of als snack.
Hoe kan je radijs het beste bewaren?
Op school kan je radijs het allerbeste bewaren in de koelkast. Als die niet aanwezig is dan zo koel mogelijk of consumeer ze zo snel mogelijk. De radijs blijft enkele dagen goed maar hoe warmer hij wordt hoe slapper en minder lekker.
Wat doet radijs met je gezondheid?
Radijsjes kunnen ontstekingen verminderen. In de radijs zit een molecuul die uniek is, de indol-3-carbinol (13C). Deze moleculen remt ontstekingen in het bloed.
Voedingswaarden – Gegevens per 100 g
Energie (kcal) | 18 |
Vet | 0,2 g |
Waarvan verzadigd | 0 g |
Waavan meervoudig onverzadigd | 0 g |
Waarvan enkelvoudig onverzadigd | 0 mg |
Natrium | 20 mg |
Kalium | 20 mg |
Koolhydraten | 2,5 g |
Waarvan voedingsvezels | 1,2 g |
Waarvan suikers | 2 g |
Eiwitten | 1 g |
Vitamine A | 0 mg |
Calcium | 30 mg |
Vitamine D | 0 mg |
Vitamine B12 | 0 mg |
IJzer | 0,8 mg |
Vitamine B6 | 0,06 mg |
Magnesium | 10 mg |