Rettich
Wat is rettich?
Witte rammenas (Raphanus sativus), ook rettich of daikon genoemd, is een zacht smakende, lange, witte Oost-Aziatische radijs. Alhoewel vooral bekend onder de Japanse naam daikon is witte rammenas niet afkomstig uit Japan, maar uit Centraal-Azië.
Rettich is een langwerpige, witte wortel. Deze groente is familie van de radijs.
Hoewel er vele variëteiten zijn van daikon, heeft de in Japan meest verspreide variëteit, de “aokubidaikon”, de vorm van een reuzenwortel van ongeveer 20 tot 35 cm lang en met een diameter van 5 tot 10 cm. Een der meest ongewone variëteiten van daikon is de sakurajima uit Kagoshima, hij ziet er uit als een te groot uitgevallen knolraap, is wit van buiten en lichtroze binnenin. De smaak is zachter dan die van kleine radijzen.
Wist je dat?
Gezonde rakker
Rettich is ontzettend gezond. Qua voedingswaarde ligt rettich vrij dicht bij de radijs, op kleine verschillen na. In 100 gram rettich vinden we zo’n 4% van de ADH vitaminen en mineralen. Dit lijkt weinig maar toch is het aardig veel. In rettich zit bijvoorbeeld vrij veel vitamine C (18% van de ADH) en ook bevat hij meer dan gemiddeld aan foliumzuur (6% van de ADH) Daarnaast is hij best rijk aan kalium, per 100 gram zo’n 5% van de ADH. Rettich bevat vitamine B6. Rettich heeft een zeer goede synenergese samenstelling (synenergese zijn stoffen die samen met bioflavonoïden een versterkende werking hebben).
In Duitsland staat rettich vooral bekend om de gunstige werking op de galproductie. Rettich stimuleert de gehele spijsvertering waardoor voedingsstoffen uit andere voeding veel beter kan worden opgenomen. Radijs staat hier ook om bekend. Rettich heeft ook een zeer prettig rijtje aan voedingswaarden.
Met zo’n grote rettich haal je makkelijk je dagelijkse portie groenten van 250 gram!
- Rettich kun je in plakjes als snack gebruiken, maar je kunt rettich ook zo gebruiken:
- In plakjes op een volkorenboterham met 30+ kaas.
- In reepjes met rauwe andijvie en hamblokjes als salade.
- In reepjes met een dipsaus als hapje.
- In salades (evt. in combinatie met radijs).
- Met een toefje zuivelspread als borrelhapje.
Rettich heeft een groeiduur van 6 tot 7 weken. Rettich wordt vooral voor de voorjaars- en zomerteelt gebruikt.
Het lekkerste vind ik rettich als dip-stokjes in deze verrukkelijke geitenkaas-dip!
- een rettich, gewassen en in reepjes gesneden
- 150 gram biologisch/dynamische geitenkaasspread ( biowinkel)
- 175 gram havermoutmeel ( havermout fijn malen in de blender)
- een eetlepel rozemarijn
- een theelepel marjolein
- een eetlepel bieslook
- warm water