Sinaasappel
Wat is een sinaasappel?
De sinaasappel wordt ook wel Appelsien genoemd. De sinaasappel groeit aan een sinaasappelboom en behoort dan ook bij de Citrus. Er zijn verschillende soorten sinaasappelen, denk aan de gewone sinaasappel, de navelsinaasappel en de bloedsinaasappel. Aan het begin zijn ze geelgroen van kleur, maar door de nachtelijke kou veranderen ze in oranje.
Er is ook nog verschil gewone sinaasappelen. Een handsinaasappel is sappig en kan na het pellen zo gegeten worden. Een perssinaasappel heeft vruchtvlees van een meer vezelige structuur en leent zich beter om uit te persen.
Geschiedenis
De sinaasappel komt oorspronkelijk uit Zuid-Azië, met name Noordoost India, en delen van Burma en China. In Europa werd het begin 15e eeuw ingevoerd. De Arabieren waren bekend met de vrucht en zijn gaan reizen naar Spanje en Portugal. Tijdens Columbus zijn tweede reis zijn de eerste zaden richting de Nieuwe wereld gebracht. Op een eiland genaamd Hispaniola, hier werden plantages aangelegd voor de sinaasappel en andere Citrus soorten.
Een paar jaar later werd de sinaasappel bekend bij Spaanse ontdekkers en Indianen. Door de Spaanse ontdekkers en de Indianen is deze vrucht snel verspreid in zowel Florida als de landen rond de Middellandse Zee. Eind achttiende eeuw ontstond er een sinaasappelindustrie van vermeldingswaardige omvang. Door vorst en kou is een groot gedeelte van de sinaasappelindustrie vernietigd. Nu zitten de kweekgebieden meer in het zuiden. De landen rond de Middellandse Zee waren al snel op de hoogte van de nieuwe vrucht. De verspreiding van de vrucht ging zo snel dat er zelfs plantages werden aangelegd aan de Grote Oceaan.
Nu zijn we vele jaren verder en kunnen wij als wereld de sinaasappel niet missen. De sinaasappel wordt verkocht in de supermarkt, groentezaken maar ook op de markt. Zo zie je maar weer dat de vrucht iedereen raakt.
Wist je dat?
De sinaasappel oorspronkelijk uit zuid-Azië komt.
Hoe kan je sinaasappels het beste bewaren?
Op school bewaar je een sinaasappel het beste op een donkere en koele plaats. Denk aan de hal of een kelder. In de koelkast kan ook maar dan wordt de schil van de vrucht na enkele droger (de koelkast onttrekt vocht). De vrucht blijft overigens wel weken goed in de koelkast.
Wat doet sinaasappel met je gezondheid?
Antioxidanten
Het is de enige vrucht met minimaal 170 verschillende antioxidanten. Dit voorkomt slechte en agressieve stoffen, zoals vrije radialen. Vrije radialen kan resulteren tot kanker. De Antioxidanten zorgen ervoor dat de slechte stoffen worden afgevoerd.
Verkleining kanker
Met 1 sinaasappel per dag verklein je de kans op mond-, strottenhoofd- en maagkanker met 50%
Afname kans beroerte
Het is bewezen dat als je elke dag 1 sinaasappel eet de kans op een beroerte afneemt met 19%.
Verkleining ziekte
Het eten van sinaasappels verkleint de kans op hart- en vaatziekten, vetzucht en diabetes.
Goede stoffen
Het is algemeen bekend dat de sinaasappel veel goede soorten stoffen bevat. Niet alleen vitamines, maar ook eiwitten, koolhydraten, kalk, ijzer en niet te vergeten veel vezels.
Voorkoming van ontstekingen
Door het eten van sinaasappelen functioneren je longen beter. Daarnaast gaat het ontstekingen tegen.
Voedingswaarden – Gegevens per 100 g
Energie (kcal) | 47 |
Vet | 0,1 g |
Waarvan verzadigd | 0 g |
Waarvan meervoudig onverzadigd | 0 g |
Waarvan enkelvoudig onverzadigd | 0 g |
Cholesterol | 0 mg |
Natrium | 0 mg |
Kalium | 181 mg |
Koolhydraten | 12 g |
Waarvan voedingsvezels | 2,4 g |
Waarvan suikers | 9 g |
Eiwitten | 0,9 g |
Vitamine A | 225 IU |
Calcium | 40 mg |
Vitamine D | 0 IU |
Vitamine B12 | 0 µg |
Ascorbinezuur | 53,2 mg |
IJzer | 0,1 g |
Vitamine B6 | 0,1 g |
Magnesium | 10 mg |