Winterpeen

Sinterklaas stamt af van Germaanse oppergod Wodan. Wodan reed op en wit paard en druk aan de weer was met donder en bliksem. Sinterklaas rijdt met zijn schimmel over de daken.

Tijdens de landelijke intocht in Elburg in 1990 werd de rol van het paard van Sinterklaas voor het eerst vertolkt door een politiepaard met de naam Amerigo, genoemd naar Amerigo Vespucci. Sinds deze intocht is de naam van het paard veranderd naar Amerigo. Sinds 2011 is er een nieuw paard waar sinterklaas op rijdt, maar desondanks wordt het paard ook Amerigo genoemd. Er zijn verschillende benamingen: Amerigo, slecht weer vandaag/ goed weer vandaag.

Omdat het vaak ver is heeft Sinterklaas een paard wat over de daken kan lopen: Amerigo. Sinterklaas en de Pieten bezorgen dan overal de cadeautjes. Omdat er nogal veel kinderen in Nederland zijn is het elk jaar weer een hele klus voor de Sint en zijn Pieten. Daarom zijn ze ook blij als je bij je schoen een glaasje water zet of een wortel voor Amerigo neerlegt. Dan kunnen ze er weer even tegenaan!

Sinaasappels

De sinaasappel komt uit Spanje, het land van Sinterklaas. De sinaasappel komt oorspronkelijk uit de warmere gedeelten van China. Daar was de sinaasappel al in 2000 jaar voor Christus bekend.

Vroeger gaf Sinterklaas vaak sinaasappels, toen veel bijzonderder dan nu; lekker en gezond. Die cadeaus komen voort uit een misverstand: de drie bruidsschatten werden op schilderijen weergegeven als goudgele bollen. Mensen dachten daardoor dat Sint Nicolaas nogal vrijgevig met fruit was.

Dat Sinterklaas in de tradities van de Lage Landen uit Spanje komt, is een ander misverstand, dat weer voorkomt uit de sinaasappels. Die kwamen vroeger namelijk vooral uit Spanje en Portugal. Sinterklaas, die in de traditie inmiddels altijd met sinaasappels of mandarijntjes aankwam, moest dus wel uit Spanje komen, zo concludeerden de mensen.

Mandarijn

Sint Nicolaas leefde en werkte in Klein-Azië, oftewel Turkije. Sint Nicolaas was een bisschop. Hij was bisschop van de Grieks-Katholieke kerk in de plaats Myra. Hij was dus een hoog geëerd man met grote invloed. Turkije handelde veel met Italië. In de tijd dat Sinterklaas nog leefde was het zo dat Italië gedeeltelijk bij Spanje hoorde, dus makkelijke producten werden verhandeld. In de elfde eeuw dreigden de Turken het Turkse plaatsje Myra en de basiliek aldaar te verwoesten. De plek waar Sint-Nicolaas begraven lag. Fanatieke Nicolaas-aanhangers waren het hier niet mee eens, dus hebben ze zijn overschot overgebracht naar de Spaanse kolonie Bari. Dit zou een goede verklaring kunnen zijn waarom mensen denken dat Sinterklaas uit Spanje komt.

Mandarijn in je schoen
In Aurea wordt het verhaal van een arme, oude man met drie dochters verteld. Voor elke dochter moest de oude man een bruidsschat geven aan de toekomstige echtgenoot. Hoe hoger de bruidsschat, des te groter de kans op het vinden van een goede echtgenoot voor de dames. Helaas kon de arme man zich geen grote bruidsschat voor zijn dochters veroorloven en zouden zij gedoemd zijn verkocht te worden als slavinnen. Toen de nood echter het hoogst was, ploften er buidels met goud in het huis van de man. De geldbuidels werden door Sint Nicolaas door het open raam naar binnen gegooid en belandden in de schoenen die voor de haard stonden te drogen (vandaar ook het schoentje zetten). Zo zorgde de goedheiligman er voor dat de dochters toch konden trouwen. De geldbuidels in dit verhaal werden later vaak geïnterpreteerd als mandarijnen; de mandarijn staat hier symbool voor zowel tegenspoed als luxe. Vandaar dat de Sint dus met mandarijnen strooit.