Snackkomkommer

Wat is een snackkomkommer?
De snackkomkommer is het kleinste broertje van de welbekende komkommer. Door zijn kleine formaat is deze komkommer uitermate geschikt als gezonde snack tussendoor, vandaar ook zijn naam. Komkommers bevatten veel vocht.

Vocht uit eten en drinken is belangrijk om het lichaam goed te laten functioneren, en een komkommer bevat ook veel voedingsvezels.

De snackkomkommer is een kleine, langwerpige, vlezige vrucht met een knapperige, groene schil. Het vruchtvlees is doorzichtig wit met een geleiachtige kern, waarin zich eetbare pitjes bevinden.

Geschiedenis
De komkommer heeft een lange geschiedenis, oorspronkelijk is de komkommer afkomstig van India, vanwaar hij zijn weg vond naar de Middellandse Zee. Zo’n 3000 jaar geleden stonden komkommers al op het menu bij de Egyptenaren. Via de Romeinen kwam de komkommer in Frankrijk terecht, het duurde nog tot de 17de eeuw voordat de komkommer in Nederland werd verbouwd.

Pas einde 20e eeuw werd de snackkomkommer ontwikkeld en steeds meer bekend.

Wist je dat?

Wist je dat komkommers groeien aan een klimplant met grotere bladeren? In Nederland gebeurt dat in kassen, waar de ideale groeiomstandigheden worden gecreëerd. Aan één stengel van de komkommerplant kunnen wel tientallen komkommers groeien.

Hoe kan je (snack)komkommers het beste bewaren?
Op school kun je snackkomkommers beter niet in de koelkast bewaren, want ze kunnen niet goed tegen de kou. Ze verliezen snel hun kwaliteit en worden slap. Bewaar ze daarom op een donkere en koele plaats. Denk aan de hal of een kelder. Normaal gesproken blijft een komkommer ongeveer een week goed maar als ze warmer dan 15 graden worden gaan ze snel verkleuren en verslappen.

Gratis groente voor scholen

Wat doet komkommer met je gezondheid?

Al het water in de komkommer zorgt ervoor dat alle slechte stoffen in je lichaam sneller verdwijnen.

Voedingswaarden – Gegevens per 100 g

Energie (kcal)14
Water95,1 g
Eiwit0,6 g
Koolhydraten2,2 g
Suikers1,8 g
Vet0,2 g
Vezels0,9 g
Natrium8 mg
Kalium140 mg
Calcium15 mg
Fosfor20 mg
IJzer0,5 mg
Magnesium10 mg
Koper0,09 mg
Zink0,15 mg
Vitamine A0,03 mg
Vitamine B10,02 mg
Vitamine B20,03 mg
Vitamine B60,04 mg
Vitamine B115 µg
Vitamine B120,0 µg
Vitamine C8,0 mg
Vitamine D0,0 µg