Steenfruit

Wat is steenfruit?
Steenfruit is een verzamelnaam voor diverse vruchten met een harde pit in het hart. Het zaad van het fruit is beschermd door een houtachtig omhulsel. De vrucht is niet van steen en in de vrucht zit ook geen steen, maar wel een pit. Die pit kan erg hard zijn, bijna zo hard als steen. Daar heeft het fruit zijn naam aan te danken. Een steenvrucht kun je een vrucht noemen waar pit in zit. In de maanden juli, augustus en september geven Nederland en België het lekkerste steenfruit. Dat maakt steenfruit dan ook echt een zomerfruit in Europa.

Steenfruit is bijzonder seizoensgebonden en een gevoelige soort fruit. Als schoolfruit komt het enkel voor als de kwaliteit subliem is (en daarmee de kwetsbaarheid laag), de smaak lekker en de prijs betaalbaar. Samengevat steenfruit zal geleverd worden indien het vol in het seizoen zit en goed verkrijgbaar is.

Wat is een perzik?
De perzik is zowel een vrucht als een boomsoort. De vruchten groeien aan bomen, die het goed doen in een warm klimaat met milde winters. Ze bevatten een harde, houtachtige pit, net als de abrikoos en de pruim. Daarom is het een steenfruit. De oorsprong ligt in China. De perziken die wij in Nederland in supermarkten en speciaalzaken kunnen kopen zijn veelal afkomstig uit Spanje, maar ook uit Italië.  In Nederland worden perziken nauwelijks in kassen gekweekt omdat dit ontzettend duur is.

De perzik is het zachte broertje van de nectarine. Met zijn aaibare en donsachtige schil is hij van de nectarine te onderscheiden. Perziken zijn echt zomerfruit en liggen tijdens warme buitentemperaturen massaal in de winkels.

Perziken komen oorspronkelijk uit China en zijn via Perzië (nu Iran) naar Europa vervoerd. Het Latijnse woord ‘persicus’ betekent dan ook ‘Perzisch’. De vruchten groeien aan bomen, die het goed doen in een warm klimaat met milde winters. De perzik is een steenvrucht, net als de verwante nectarine. Het grote verschil met deze vrucht is de schil. Bij een nectarine is deze glad, een perzik heeft een zacht en aaibaar schilletje. Niet iedereen vindt dit lekker. Om deze reden wint de nectarine de laatste jaren aan populariteit

Perziken zijn er in vele rassen waarvan het vruchtvlees kenmerkend is. Zo zijn er vruchten met wit, geel en rood vruchtvlees.

Wat is een wilde perzik
De laatste jaren is de wilde perzik enorm in opmars in Nederland. Deze soort herkennen we aan het platte uiterlijk. De wilde perzik draagt de wetenschappelijke naam: Prunus persica var. platycarpa, maar heeft ook vele andere benamingen zoals bosperzik, platte perzik, paraguayo en in het Engels donut peach of saturn peach. Deze vrucht komt net zoals de gewone perzik oorspronkelijk uit China.

Deze perzik is alles behalve wild, want hij wordt geteeld in Portugal, Italië en Nieuw-Zeeland maar meestal in Spanje. Sinds de komst van deze variant, worden de normale perziken minder verkocht. Die worden minder snel rijp, ze verschrompelen eerder en zijn dan iets droger. Daarom geeft de consument niet langer de voorkeur aan de gewone variant.

Voedingswaarden – Gegevens per 100 g

Energie (kcal)39
Water87,5 g
Eiwit0,8 g
Koolhydraten8,7 g
Suikers8,2 g
Vet0,1 g
Verzadigd vet0 g
E.O.V.0 g
M.O.V.0 g
Omega 60 g
Omega 30 g
Cholesterol0 mg
Vezels1,4 g
Vitamine A0,01 mg
Vitamine B10,01 mg
Vitamine B20,02 mg
Vitamine B30,02 mg
Vitamine B50,15 mg
Vitamine B60,02 mg
Vitamine B11 / Foliumzuur2 µg
Vitamine B120 µg
Vitamine C9 mg
Vitamine D0 µg
Vitamine E0 µg
Vitamine K5,8 mcg
Natrium1 mg
Kalium205 mg
Calcium7 mg
Fosfor23 mg
IJzer0,2 mg
Jodium0 µg
Magnesium8 mg
Koper0,06 mg
Selenium0,1 µg
Zink0,1 mg

Wat is een nectarine?
De nectarine is een mutatie (een spontaan opgetreden variant) van de perzik. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen een perzik en een nectarine? Een perzik heeft een geel-rode, fluweelachtige schil die kwetsbaar is. De kleinere nectarine heeft een gladde schil en is veel minder kwetsbaar. De laatste jaren zien we dat de gebruiksvriendelijke nectarine langzaam maar zeker de plaats inneemt van de perzik. De belangrijkste aanvoer van nectarines en perziken vindt plaats in de periode mei tot september.

De nectarine groeit voornamelijk aan bomen rondom de Middellandse zee. Oorspronkelijk komt de vrucht uit Perzië, maar door de eeuwen heen zijn de vruchten door Europa verder verspreid.

Een nectarine is ontstaan door een (niet gemanipuleerde) mutatie met een perzik en is dus geen kruising van een perzik en een pruim, in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Velen geven de voorkeur aan een nectarine ten opzichte van de perzik vanwege de gladde schil. Los van de schil kennen de twee vruchten weinig verschillen en zijn dus zeer verwant met elkaar.

We vinden nectarines hoofdzakelijk in de winkels van mei t/m oktober. Dan komen de vruchten uit Spanje en zijn zij verreweg het lekkerst van smaak. De overige maanden is de nectarine eigenlijk niet ‘in het seizoen’ en komt het fruit van verder. Chili en Zuid-Afrika zijn dan de hoofdleveranciers

Voedingswaarden – Gegevens per 100 g

Energie (kcal)36
Water89,2 g
Eiwit1 g
Koolhydraten7,5 g
Suikers7 g
Vet0 g
Verzadigd vet0 g
E.O.V.0 g
M.O.V.0 g
Omega 60 g
Omega 30 g
Cholesterol0 mg
Vezels1,3 g
Vitamine A0,03 mg
Vitamine B10,06 mg
Vitamine B20,04 mg
Vitamine B31,1 mg
Vitamine B50 mg
Vitamine B60,02 mg
Vitamine B11 / Foliumzuur5 µg
Vitamine B120 µg
Vitamine C5 mg
Vitamine D0 µg
Vitamine E0 µg
Vitamine K2,2 mcg
Natrium1 mg
Kalium175 mg
Calcium10 mg
Fosfor50 mg
IJzer0,4 mg
Jodium0 µg
Magnesium10 mg
Koper0 mg
Selenium0 µg
Zink0,1 mg

Wat is een abrikoos?
Abrikozen zijn kleine, ovale tot ronde vruchten met een gele of oranje kleur. De schil voelt fluweelzacht en donsachtig aan. De abrikoos is een steenvrucht. Abrikozen worden nog wel eens verward met perziken of nectarines, maar zijn een stuk kleiner en anders van kleur.

De abrikoos komt oorspronkelijk uit China en is al duizenden jaren oud. De botanische naam, Prunus armeniaca, doet vermoeden dat de abrikoos uit Armenië komt maar niks is dus minder waar. Maar de grootste abrikozenboomgaard vinden we wél in Armenië. De abrikoos groeit aan een struik of boom. Wanneer we de plant haar gang laten gaan, kan deze wel 10 meter hoog worden. Dit komt de productie niet ten goede, vandaar dat we zulke groottes nauwelijks aantreffen. De meeste bomen geven één keer in de drie jaar vruchten.

In Nederland worden abrikozen niet commercieel geteeld vanwege de geringe opbrengst. Abrikozen doen het goed in een warm, ietwat droog klimaat. De meeste abrikozen die bij ons in de winkels liggen komen daarom uit Griekenland, Italië en Spanje. De lekkerste, verse exemplaren vinden we in de zomermaanden.

 De abrikoos is een struik- of boomvormige plant die veel gekweekt wordt om zijn vruchten. De vrucht komt oorspronkelijk uit Hongarije. Tegenwoordig wordt de vrucht vooral geteeld in Italië en Spanje. Dit komt omdat ze daar en droog en warm klimaat hebben.

Dit fruit, dat door de Grieken vroeger de ‘gouden eieren van de zon’ werd genoemd, is rijk aan vitamine A, vitamine C, kalium, luteïne en zeaxanthine.

Voedingswaarden – Gegevens per 100 g

Energie (kcal)60
Water83,2 g
Eiwit1,4 g
Koolhydraten11,5 g
Suikers7,7 g
Vet0,4 g
Verzadigd vet0 g
E.O.V.0 g
M.O.V.0 g
Omega 60 g
Omega 30 g
Cholesterol0 mg
Vezels2,3 g
Vitamine A0,18 mg
Vitamine B10,06 mg
Vitamine B20,05 mg
Vitamine B30,6 mg
Vitamine B50,24 mg
Vitamine B60,62 mg
Vitamine B11 / Foliumzuur4 µg
Vitamine B120 µg
Vitamine C9 mg
Vitamine D0 µg
Vitamine E0 µg
Vitamine K3,3 mcg
Natrium1 mg
Kalium259 mg
Calcium16 mg
Fosfor20 mg
IJzer0,5 mg
Jodium0 µg
Magnesium10 mg
Koper0,07 mg
Selenium10 µg
Zink0,2 mg

Wat is een pruim?
De pruim is onderdeel van de Prunusfamilie. Van de geschiedenis van pruimen is niet veel bekend. Sommigen denken dat de vrucht ontstaan is uit een kruising tussen verschillende andere vruchten. Wel is ontdekt dat de Romeinen al volop genoten van zoetsappige pruimen en dat deze vrucht vroeger al veel werd gegeten in Europa. Tegenwoordig worden de verschillende rassen pruimen veel geteeld in China, Zuid-Afrika en verschillende Europese landen.

Pruimen kennen wij als echt zomerfruit. De aanwas vanuit Nederland duurt maar kort en voor je het weet is het seizoen alweer voorbij. Toch is dit het wachten waard want pruimen van eigen bodem zijn van goede kwaliteit en hebben een lekkere smaak.

Pruimenbomen doen het goed in een gematigd klimaat. Van de hete temperatuur kan de vrucht verbranden en gaat de smaak achteruit. De herkomst van pruimen is moeilijk te herleiden omdat er al zeer vroeg verschillende rassen bestonden. Rondom de Kaspische zee komt de soort in het wild voor.

Het pruimenseizoen in Nederland is kort. In de maanden augustus en september loop je de grootste kans om Hollandse pruimen tegen het lijf te lopen. De rest van het jaar komt de aanwas uit Frankrijk en Spanje en in de wintermaanden uit Chili en Zuid-Afrika.

Voedingswaarden – Gegevens per 100 g

Energie (kcal)56
Water84,5 g
Eiwit0,6 g
Koolhydraten1 g
Suikers7,6 g
Vet0,2 g
Verzadigd vet0 g
E.O.V.0 g
M.O.V.0 g
Omega 60 g
Omega 30 g
Cholesterol0 mg
Vezels1,7 g
Vitamine A0,06 mg
Vitamine B10,02 mg
Vitamine B20,04 mg
Vitamine B30,04 mg
Vitamine B50,13 mg
Vitamine B60,04 mg
Vitamine B11 / Foliumzuur2 µg
Vitamine B120 µg
Vitamine C5,5 mg
Vitamine D0 µg
Vitamine E0,7 µg
Vitamine K7,5 mcg
Natrium1 mg
Kalium220 mg
Calcium15 mg
Fosfor20 mg
IJzer0,5 mg
Jodium0 µg
Magnesium10 mg
Koper0,06 mg
Selenium0 µg
Zink0,08 mg

Hoe kan je steenfruit het beste bewaren?
Op school kan je steenfruit het allerbeste bewaren in de koelkast. Als die niet aanwezig is dan zo koel mogelijk. Wij leveren ze eetbaar aan dus consumeer de zo snel mogelijk.

Gratis groente voor scholen