SU-Peer

Wat is een SU-peer?
Deze Chinese peer lijkt qua vorm een beetje op een appel, maar is toch echt een peer. De bite is bijna krokant. De smaak is zoet en erg fris. Ze komen binnen in een netkous, om de kwaliteit te waarborgen.

LET OP! Een SU-peer is een harde knapperige peer en kan direct (redelijk hard) worden gegeten.
Eten kan met of zonder schil en geeft zo twee verschillende smaakbelevingen.

Chinese SU-peren jaarrond beschikbaar
De SU-peer is een Chinees ras dat bekend staat om zijn gele en schone oppervlak, de dunne schil, de zoete smaak en het knapperige en sappige vruchtvlees. De SU-peer heeft niet alleen een goede kwaliteit, maar geeft ook een goede opbrengst en heeft een stabiele aanwezigheid op de markt.

De peer is goed en lang houdbaar door de opslag in ULO-cellen én zijn bijbehorende stabiele kwaliteit. In vergelijking met andere rassen in dezelfde perenfamilie is het voornaamste voordeel van de SU-peer naast de unieke smaak ook de robuuste kwaliteit. Het seizoen van de SU-peer loopt dankzij deze kwaliteit langer door. Bij normale weersomstandigheden begint het seizoen vroeg in september en kan het vervolgens doorlopen tot augustus volgend jaar.

De SU-peer

De plantage van bomen met SU-peren

SU-peren aan de boom

Sorteren van de SU-peren

Hoe kan je SU-peren het beste bewaren?
Op school kun je de peer het beste op een donkere en koele plaats. Denk aan de hal of kelder. Een SU-peer is een harde knapperige peer en kan direct (redelijk hard) worden gegeten. Je kan met de rijpheid spelen maar het is niet nodig;

Iets te hard? Bewaar ze op kamertempratuur

Precies goed? Bewaar ze koel en donker (12 graden)

Te zacht? Bewaar ze in de koelkast

Wanneer is een SU-peer rijp?
Een peer hoort stevig aan te voelen en er gaaf uit te zien. Hij kan hard worden gegeten en hoeft dus geen “gevoel” te hebben. Voor kinderen die hem uit de vuist eten kan je hem iets zacht laten worden maar niet te zacht (dan wordt hij melig en verliest zijn smaak).

SPECIAL – Hoe kan het dat appels en peren geoogst worden in september maar het jaar rond verkrijgbaar zijn en dus goed gehouden blijven?

Deze vraag krijgen wij regelmatig omdat appels en peren thuis in de koeling slechts een paar weken houdbaar zijn.

Na de oogst kunnen ze bewaard worden in koelcellen (gecontroleerde) tot maximaal 3 maanden na de oogst. Aan het eind van de 3 maanden worden ze zacht, vettig en melig.

De teler kan er ook voor kiezen om ze te bewaren in ULO-cellen (Ultra Low Oxygen-cellen / Ultra Laag Zuurstof).

Wat is het idee achter een ULO-cel?
Het creëren van optimale condities in de koelcel om het fruit lang te bewaren, zodat de consument het hele jaar door vers fruit kan consumeren met een lekkere smaak. In een ULO-cel kunnen appels en peren 6 maanden in topconditie worden gehouden door ze “te laten slapen”.

Wat is nu precies een Ultra Low Oxygen (ULO)-cel?
Simpel gezegd is een ULO-cel een gasdichte koelcel opgebouwd uit isolatiepanelen. De verlaging van de zuurstof en de verhoging van de CO2 waarde noem je CA-bewaring. Bewaren bij een zeer laag zuurstofpercentage noem je ULO-bewaring.

De situatie in de ULO-cel is naar gelang de fruitsoort en het ras als volgt:

Koeling met temperaturen die variëren van -2 ºC tot 5 ºC

Terugbrengen van het zuurstofgehalte (O2) tot 1,2%

De CO2 waarde neemt toe tot maximaal 4%

Het proces van beheersing van deze condities gaat als volgt:

Via een meet- en regelkast worden zeker drie keer per week monsters van de cellucht genomen om de RQ te bepalen en het zuurstofgehalte, indien nodig, automatisch te corrigeren.

Is de zuurstofwaarde te laag, dan slaat een beluchtingsventilator aan. Is dit te hoog, dan wordt stikstof de cel in gespoten met een stikstofgenerator.

Is het stikstofgehalte CO2 te hoog, dan zet men de CO2 scrubber aan die de lucht in de koelcel hiervan ontdoet.

Om vochtverlies zoveel mogelijk te beperken wordt geadviseerd om het fruit bij een hoge luchtvochtigheid van 90-95% te bewaren. Het gehele proces zorgt er voor dat de ademhaling van het fruit vertraagd wordt. Het CA of ULO-proces noemt men dan ook wel het fruit in slaap brengen.

“Slaap via Controlled Atmosphere (CA) en Ultra Low Oxygen (ULO)”

Samengevat: doordat de techniek de appels en peren laat slapen hebben wij het jaarrond de beschikking over appels en peren van eigen bodem. Een product uit een ULO-cel is vers maar blijft na het openen van de cel slechts enkele weken lekker.

Wat doet SU-peer met je gezondheid?

Vermindert de kans op hart- en vaatziekten. De vezels in peren kunnen het slechte cholesterolgehalte verlagen.

Voedingswaarden – Gegevens per 100 g

Energie (kcal)54
Water84,4 g
Eiwit0,5 g
Koolhydraten11 g
Suikers10,5 g
Vet0,3 g
Verzadigd vet0,0 g
Voedingsvezels2,8 g
Natrium6,0 mg
Kalium65 mg
Calcium7,0 mg
IJzer0,4 mg
Magnesium5,0 mg
Vitamine A0,0 mg
Vitamine B10,01 mg
Vitamine B20,02 mg
Vitamine B60,01 mg
Vitamine B111 µg
Vitamine B120,0 µg
Vitamine C3,0 mg