Tomaat

Wat is een tomaat?
Tomaat is een vrucht van de tomatenplant. De meeste tomaten in Nederland worden geteeld in kassen. In het buitenland met het juiste klimaat groeien ze echter wel op het land. De tomaat is rijk aan vitamine C, voedingsvezels en relatief veel eiwitten. Dit maakt het een gezond en lekker tussendoortje.

Geschiedenis
De tomaat komt oorspronkelijk uit het Andes gebergte in Zuid-Amerika. Waarschijnlijk cultiveerden de indianen daar de tomaat al duizenden jaren.  In dit gebied zijn er rotstekeningen gevonden die laten zien dat Andes indianen tomaten eten.

Rond 1550 namen de Spaanse ontdekkingsreizigers het tomatenzaad mee naar Europa. Snel na de introductie wordt hij ook in Nederland gekweekt. Niet om te eten maar voor de sier. Men dacht namelijk dat tomaten giftig zijn. Dat klopt, want in groene, onrijpe tomaten zit de giftige stof tomatine. Tijdens de rijping verdwijnt deze stof. Na koken ook. In Zuid-Europese landen staat de tomaat al vroeg op het menu. Daar krijgt hij de bijnaam ‘pomme d’amour’ (liefdesappel), vanwege de vermeende zinnenprikkelende eigenschappen. In Nederland wordt dit verbasterd tot pontamoers of pondemoers. De gele kleur die bij sommige varianten voorkomt, zorgt voor een andere bijnaam: ‘gouden appel’ of ‘pomo d’oro’. Dit is nog steeds de Italiaanse naam voor tomaat.

Wist je dat?

Wist je dat ketchup gemaakt is van tomaten maar veel minder gezond is? In ketchup zijn gekookte tomaten verwerkt. In ketchup zit dan ook veel lycopeen en dit is gezond. Maar in ketchup zit ook veel suiker, bijna 45 klontjes per fles en dat is dus niet goed voor je.

Hoe kan je tomaten het beste bewaren?

Op school kun je tomaten beter niet in de koelkast bewaren, want ze kunnen niet goed tegen de kou. De kou verstoort het rijpingsproces waardoor ze verschrompelen en hun kwaliteit verliezen. Bewaar ze daarom op een donkere en koele plaats. Denk aan de hal of een kelder.

Het lekkerste is het de tomaten een paar uur voor consumptie op kamertempratuur te laten komen.

Gratis groente voor scholen

Wat doet tomaat met je gezondheid?

Tomaten bevatten belangrijke voedingstoffen, zoals niacine, foliumzuur en vitamine B6, die worden geassocieerd met een verminderd risico op hart- en vaatziektes.

Voedingswaarden – Gegevens per 100 g

Energie (kcal)17
Vet0,2 g
Waarvan verzadigd0 g
Waavan meervoudig onverzadigd0,1 g
Waarvan enkelvoudig onverzadigd0 mg
Cholesterol0 g
Natrium5 mg
Kalium237 mg
Koolhydraten3,9 g
Waarvan voedingsvezels1,2 g
Waarvan suikers2,9 g
Eiwitten0,9 g
Vitamine A833 IU
Calcium10 mg
Vitamine D0 IU
Vitamine B120 µg
Vitamine C13,7 mg
IJzer0,3 mg
Vitamine B60,1 mg
Magnesium11 mg