Waspeen

Wat is gepoeste waspeen t.o.v. waspeen en wortel?
Waspeen is niets anders dan de bekende bospeen die is ontdaan van loof en gewassen. Gepoetste waspeen is waspeen die letterlijk gepoetst is (dat kan m.b.v. borstelen of schuren met zand).

Geschiedenis
De huidige oranje wortel is het resultaat van kruisingen. De eerste wortels kwamen uit Iran en werden door de V.O.C. in de 17e eeuw naar Nederland overgebracht. De wortel werd in Nederland gekruist totdat deze de oranjekleur van het Huis Oranje-Nassau had. De wortel dankt dus zijn huidige kleur aan de ‘Oranjes’ (Nederlanders). De oranje wortel werd pas in de 17e eeuw verspreid over de rest van Europa.

Hoe de Engelsen ooit op het idee gekomen zijn om worteltjes in gebak (Wortelcake)  te verwerken zal wel nooit helemaal duidelijk worden. Waarschijnlijk was de groente eerst bedoeld als een gezonde toevoeging aan brood, maar smaakte waarschijnlijk lekkerder in cake. De carrot cake won in de jaren ’60 van de vorige eeuw ineens enorm aan populariteit, omdat het veelvuldig geserveerd werd op de typische Engelse Country Fairs. De eerste cakes hadden een oranje topping, natuurlijk gekleurd met wortelsap. Later werd er meer room in de topping verwerkt. De smaak van de bij ons bekend staande ‘worteltjestaart’ wordt ook buiten de Britse grenzen steeds meer gewaardeerd. Maar heel vroeger waren die worteltjes niet oranje, maar paars! Tot het begin van de 18e eeuw waren vrijwel alle wortels paars, maar soms ook zwart, geel, wit of rood. De kleur van de wortel veranderde, toen een Nederlander bij toeval een oranje wortel ontdekte. Die cultiveerde hij en vanaf dat moment werd oranje de norm.

Waar komen onze gepoetste waspeentjes vandaan?
Klik op onderstaande afbeelding om er achter te komen.

SPECIAL – De Nederlandse teelt

In Nederland komen de volgende peensoorten voor:
• Bospeen en waspeen
• Nantes
• Winterpeen: onder andere de Flakkeese en de Berlikummer
• Parijse broei (ronde peen)

De wortel is een heel dankbare groente om te verbouwen. Hij kan in januari al gezaaid worden. Bij te vroeg zaaien kan echter de bloei te vroeg optreden. Ze beginnen dus al vrij vroeg in het seizoen te groeien en al relatief snel kan men er elke dag een paar uittrekken om rauw op te eten. En hoe meer men het veldje uitdunt, hoe beter de anderen zullen groeien.

Bij de teeltwijze kan onderscheid gemaakt worden in bedekte vroege, onbedekte vroege, zomer- en herfstteelt en onderdekkers teelt. De onderdekkersteelt wordt ter bescherming tegen de vorst gedurende de wintermaanden afgedekt met plastic folie en stro. Deze peen wordt na de winter tot in mei geoogst.

Wist je dat?

Wist je dat waspeen een gezonde lekkernij is?

Hoe kan je waspeen het beste bewaren?
Op school kan je waspeen het allerbeste bewaren in de koelkast. Als die niet aanwezig is dan zo koel mogelijk of consumeer ze zo snel mogelijk. De waspeen blijft enkele dagen goed maar hoe warmer hij wordt hoe slapper en minder lekker (bitterder).

Gratis groente voor scholen

Wat doet waspeen met je gezondheid?

Wortels bevatten A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B12 en E plus nog goede mineralen. Door al die gezonde voedingsstoffen werken wortels vaatverwijdend. Dit is vooral belangrijk als je wat meer op leeftijd komt.

Voedingswaarden – Gegevens per 100 g

Energie (kcal)31
Water90,6 g
Eiwit0,9 g
Koolhydraten5,0 g
Suikers4,9 g
Vet0,3 g
Voedingsvezels2,5 g
Natrium60 mg
Kalium290 mg
Calcium40 mg
IJzer2,1 mg
Magnesium10 mg
Vitamine A1,5 mg
Vitamine B10,07 mg
Vitamine B20,05 mg
Vitamine B60,09 mg
Vitamine B1113 µg
Vitamine B120 µg
Vitamine C2 mg