• Fruit voor scholen

EU-Schoolfruit, wat is dat in de praktijk?

Uw school is ingeloot en heeft een leverancier toegewezen gekregen en u ontvangt 20 weken lang fruit en groente op school.

Iedere week ontvangt u de nieuwsbrief van het EU-Steunpunt met de levering van uw leverancier voor de week erop. Maar wat houdt dat in de praktijk nou in?

Verwachting

Uit het verleden weten we dat veel scholen verwachten dat EU-Schoolfruit een vervanging is van het dagelijkse gezonde tien uurtje of de aanbevolen hoeveelheid. Dat is helaas niet waar. U ontvangt gemiddeld 80 gram fruit en dat is bedoeld als aanvulling op de dagelijkse hoeveelheid.

Klassikaal nuttigen van ook groente en het proeven van onbekende soorten ter stimulatie dat is wat u ontvangt. Natuurlijk ontvangt u ook gewoon een appel en een peer maar de vergoeding die de leverancier ontvangt is gebaseerd op 240 gram verdeeld over 3 soorten (80 gram gemiddeld).

Plan uw schoolfruit dagen op woensdag en donderdag

Gemiddelde gewichten

Een gemiddelde appel die op de fruitschaal ligt weegt al gauw 130 gram en een gemiddelde peer zelfs 180 gram. Een banaan weegt gemiddeld 180 gram en een ananas een kilo. Wij zullen u dus combinaties gaan leveren van 2 stukken fruit en een “proefje” om te zorgen voor een leuke mix.

In de praktijk komt dat op combinaties neer waarvan wij adviseren eet één stuk op woensdag en eet één stuk op donderdag en verdeel het geleverde “proefje” op een moment waarop het gelegen komt.

Om u een goed beeld te geven tonen wij hier enkele te verwachtte combinaties:

Proefjes en verdeelproducten

Sommige soorten groente en fruit moeten worden gesneden en verdeeld over de klassen. Bij ons komt dit maximaal op 1 dag voor. Dat wil zeggen dat er altijd één stuk handfruit in de week is.

Ons advies is dan ook om op een vaste dag hulp te organiseren voor het verdelen en indien nodig bewerken van het schoolfruit.

Opslag

Wees er ook bewust van dat het fruit en groente op een koele plek moeten staan, weg van direct zonlicht. Zo blijft de kwaliteit van het fruit en groente het best. Vanaf het moment dat u het fruit krijgt geleverd en heeft getekend voor ontvangst in onze app bent u verantwoordelijk voor het behouden van de kwaliteit. Uiteraard helpen wij bij elke calamiteit maar het fruit dient wel goed verzorgd te worden.

Gratis groente voor scholen
Fruit voor scholen

Gebruik de kwaliteitssysteem schoolfruit app voor controle en de laatste informatie

In de app tekent u voor de volgende zaken:

  • Aantal
  • Tijdstip van levering
  • Kwaliteit

Het schoolfruit en de schoolgroente moeten voldoen aan de volgende eisen:

  • zijn van kwaliteitsklasse I;
  • zijn vers en onbewerkt;
  • zijn geschikt voor directe consumptie;
  • hebben geen toegevoegde suiker, toegevoegde kunstmatige zoetstoffen, toegevoegd vet en toegevoegd zout;
  • bestaan per portie uit minimaal 10% groenten;
  • bestaan per portie maximaal 20% uit hetzelfde fruit;
  • wegen gemiddeld 80 gram per portie of bij levering van drie porties fruit of groente per week minimaal 240 gram per week.